Стицање немачког држављанства – осам важних промена за странце

Бордо-црвени пасош с немачким грбом је популаран. Није ни чудо, немачки грађани уживају готово неограничену слободу путовања, могу да живе и раде у читавој Европској унији, имају право гласа на изборима и могу слободно да бирају своју професију.

Пут до добијања тог пасоша сада је поједностављен. Нови Закон о држављанству примењује се од овог четвртка 27. јуна 2024. године. Многи од отприлике дванаест милиона странаца у Немачкој сада могу да поднесу захтев за добијање немачког држављанства.

1. Брзи пут до држављанства

Након пет година легалног боравка у Немачкој, странци могу да поднесу захтев за добијање немачког држављанства. Када је реч о тзв. „посебним учинцима у интеграцији“, добијање држављанства могуће је чак и након три године. Свако ко може да покаже висок ниво знања језика (ниво Ц1, дакле способност течног изражавања), волонтирање или посебно добар успех у школи или на послу, брже ће добити немачки пасош. До сада су странци могли да поднесу захтев за држављанство тек након осам година боравка у земљи.

Немачка влада коју чине социјалдемократе, Зелени и либерали нада се да ће се повећати број особа које добијају држављанство и да ће се тиме створити потицај за бржу интеграцију. Стопа добијања држављанства Немачке до сада је била ниска у поређењу с Европском унијом, али је недавно повећана. Опозиција, коју чине деломично десничарске екстремистичка Алтернатива за Немачку (АфД) и конзервативни демохришћани (ЦДУ/ЦСУ) страхује да би немачки пасош сада могао да постане „смеће“.

2. Примања неопходна

Досадашњи предуслови за стицање држављанства остају на снази. Свако ко жели да добије немачко држављанство зато мора и даље да буде у стању да сам себе издржава. Ту ће правила бити пооштрена, тако да ће онима с ниским примањима убудуће бити теже.

3. Нема пасоша за расисте и антисемите

Посвећеност слободном демократском основном поретку Основног закона (Устава Немачке, прим.ред.) већ је била обавезна за све који подносе захтев за издавањем немачког држављанства.

То конкретно значи да ово искључује антисемитске, расистичке или друге нехумане поступке. А и они који одбијају једнака права мушкараца и жена или живе у вишебрачним заједницама, не могу да добију немачки пасош.

4. Одговорност Немачке која произилази из историје

У будућности ће постојати и преданост посебној историјске одговорности Немачке. Током нацистичке ере, Немачка је започела Други светски рат нападом на Пољску и у оквиру државно организованог геноцида убила око шест милиона европских Јевреја.

Због тога ће они који добијају немачко држављанство такође морати да се изјасне када је реч о заштити јеврејско живота и забрани вођења нападачког рата. Онај ко не дели тај став, не би требало да постане Немац. У складу с тим треба прилагодити и каталог питања за пријемни испит.

5. Немачки пасош подложна опозиву

Оном ко је лагао током процеса стицања држављанства може се одузети немачко држављанство у року од десет година. Тако је већ било и до сада.

Сада ће свако ко није био озбиљан у погледу своје преданости историјској одговорности Немачке такође изгубити немачки пасош – на пример зато што је ширио антисемитске поруке мржње.

6. Двојно држављанство за све

Онај ко жели да постане Немац не мора више да се одриче свог претходног држављанства. То значи да је вишеструко држављанство могуће за све мигранте. Претходно је то било намењено само особама из земаља ЕУ.

На овај начин немачка влада жели да изађе у сусрет људима који осећају блиске везе са својом земљом порекла. Влада ту одлуку образлаже ставом да су фактори као што су познавање језика, образовање и преданост демократији важнији за интеграцију од другог пасоша.

7. Олакшице за гастарбајтере и раднике по уговору у ДДР-у

Мање строга правила важе за људе из генерације такозваних гастарбајтера који су у Западну Немачку дошли између 1955. и 1972, као и за „раднике по уговору“ ДДР-а у Источној Немачкој. Тиме се жели да се ода почаст њиховом значајном доприносу развоју Немачке.

Као доказ познавања језика довољно је да се у свакодневном животу могу лако споразумевати на немачком језику. Осим тога, не морају да полажу тест за стицање држављанства.

8. Деца могу брже да постану немачки држављани

Деца страних родитеља добијају немачко држављанство ако је један родитељ легално боравио у Немачкој дуже од пет година. Раније је то било могуће тек након осам година. Према истраживањима, деца са страним коренима успешнија су у школи и на послу ако су раније добила немачко држављанство.

Међутим, нова уредба не важи ретроактивно. То значи да ће користи имати само деца рођена након 27. јуна 2024.

недеља, 30. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару