Италија - нове поделе, туча у парламенту и фашистички симболи

Италијански председник Серђо Матарела потписао је контроверзни закон о диференцираној аутономији, који би могао додатно продубити јаз између богатих и сиромашних региона ове земље. Туча током расправе у парламенту. Италија између певања "Бела ћао" и махања симболима фашистичких дивизија.

Италија - нове поделе, туча у парламенту и фашистички симболи Италија - нове поделе, туча у парламенту и фашистички симболи

Посланик Покрета пет звездица, Леонардо Доно завршио је у болници, пошто се у парламенту успротивио закону о диференцираној аутономији, којим се додатно продубљују разлике између богатог севера и сиромашног југа Италије, али истовремено буде и авети неславне прошлости ове земље.

Доно је претрпео "ципеларење" у парламенту пошто је министру за регионалне послове и аутономију Роберто Калдеролију из Партије Лига покушао да преда италијанску заставу.

Посланици десничарских партија су га, затим, шутирали и ударали песницама, а Доњи дом парламента је са 172 гласа "за" и 99 "против" диференцирану аутономију претворио у закон, који је Сенат подржао још у јануару.

Предлог закона је био део изборног програма деснице за изборе одржане пре две године, од када и траје прилично оштра расправа о ефектима нових, овај пут економских подела у Италији.

Десница сматра да већа аутономија омогућава регионима ефикаснију управу и боље располагање буџетима. Противници, пак, тврде да ће реформа продубити разлике и погоршати већ лошу ситуацију у јужним регионима.

Давање посебних облика и услова аутономије регионима са редовним статутом предвиђено је италијанским Уставом, али став који се односи на посебности никада није био примењен пре свега због великих економских и социјалних разлика између региона.

У одбрану закона стала је и премијерка Ђорђа Мелони, тврдећи да ову врсту аутономије није измислила десница већ је у Устав унела управо левица 2001. године.

Помињући Ђулијана Амата, Романа Продија и Масима Д'Алему, Мелони је нови закон назвала "оквирним правилима на основу којих ће диференцирана аутономија бити спроведена у регионима који то буду тражили".

Закон је снажно подржао и Лука Заја, гувернер северног региона Венето и члан Лиге, што је левичарски лист Фато котидијано назвао сецесијом богатих, јер би могло довести до увећања финансирања северних региона, који су већ у озбиљној предности у односу на југ.

Лука Бјанки, директор за истраживања института Свимез, изјавио је дневном листу Република да би ова реформа тешко погодила образовни систем и довео до различитих програма на регионалном нивоу.

Пример будућих сукоба око овог закона представља и намера министра за образовање Ђузепеа Валдитаре да увећа плате наставницима који раде на северу земље, што су критичари оценили као кажњавање наставника који раде у тешким условима на југу.

Страсти које је изазвала расправа око овог закона најбоље су осликале сцене из парламента у којем је опозиција, машући италијанским заставама, певала "Бела ћао", након што је председавајући Лоренцо Фонтана прекинуо седницу.

Истовремено, посланик Лиге Доменико Фурђиуеле показао знак јединице "Икс Мас", која је, после пада Италије 1943. године стала на страну нациста и до краја рата се борила под командом СС генерала Карла Волфа.

недеља, 30. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару