Бајден против Трампа уочи прве председничке дебате – јесу ли године само број

Председник САД Џозеф Бајден и његов претходник Доналд Трамп суочиће се данас на првој од две председничке дебате, у Атланти. Према анкетама, они имају готово подједнаку подршку бирача. Трамп и Бајден расправљаће о економији и ратовима, али и имиграцији и будућности демократије. Као два најстарија председничка кандидата у историји Америке, године ће засигурно бити изборно питање.

Гласачи у САД током 90 минута на Си-Ен-Ену (среда, 21.00 по локалном, четвртак, 3.00 по централноевропском времену) моћи ће да виде у каквој су менталној, али и физичкој снази 81-годишњи кандидат Демократске странке Џозеф Бајден и његов 78-годишњи ривал из Републиканске странке Доналд Трамп, с обзиром на то да су због година забринути за обојицу, преноси Би-Би-Си.

Председничке дебате су обично биле важније за откривање карактера и способности кандидата, подсећа Си-Ен-Ен.

Џим Месина, који је 2012. године водио председничку кампању Барака Обаме, међутим, сматра да није реч о такмичењу у годинама, већ у политици. "Дебата која ће бити одржана у четвртак увече послужиће да започнемо разговор о разликама међу њима", истиче Месина.

Анкета Њујорк тајмса и Колеџа Сијена из марта показала је да 73 одсто бирача сматра да је Бајден "превише стар" да би могао да обавља функцију председника, док је око 42 одсто људи рекло исто за Трампа.

Гласине, лапсуси и аргументи

Доналд Трамп је уочи дебате сугерисао да би његов противник могао да надмаши очекивања. "Не желим да га потцењујем", поручује Трамп.

Трамп, међутим, већ месецима шири гласине да ће његов ривал узимати лекове за побољшање памћења, што је одбачено из Бајденовог штаба. Трамповим наводима помогао је низ Бајденових лапсуса током јавних наступа.

Иако је лекар из Беле куће Бајдена прогласио способним за обављање председничке дужности, забринутост око његових година постоји све време, посебно због слабијег гласа, повремених пропуста у памћењу и "укоченог хода".

Са друге стране, Бајдену можда иде у прилог и то што је Трамп, први пут у историји САД, као бивши председник кривично осуђен. 

Ипак, и уз презиме Бајден везује се једна осуђујућа пресуда. Хантеру Бајдену, сину америчког председника, прети казна затвора до 25 година због поседовање оружја док је користио наркотике.

Многи гласачи нису убеђени да је Трамп посвећен владавини права, нити да има морални компас који се од њега, као председника, очекује, преноси Си-Ен-Ен.

Такође, и Трамп се суочио са сумњама да ли је због година способан да обавља најважнију функцију у земљи.

На предизборном митингу у јануару, изгледало је као да се збунио и помешао републиканску ривалку Ники Хејли са бившом председницом Представничког дома Америчког конгреса Ненси Пелоси. 

Економија или очување демократије

Према анкети Ројтерса и истраживачке агенције Ипсос, гласачи у САД сматрају да је Трамп, кад је реч о економији, бољи председнички кандидат, а за Бајдена да је бољи кад је у питању очување демократије.

Анкета је показала да су два кључна проблема за гласаче у САД – стање демократије и економски проблеми, при чему је 47 одсто анкетираних сматрало да је Трамп бољи избор за тај проблем, док је њих 37 одсто рекло да је бољи Бајден.

Кад је реч о питању имиграција, 44 одсто анкетираних сматра да је Трамп бољи избор, док њих 31 одсто сматра да је бољи Бајден.

Трамп је виђен и као бољи кандидат по питању спољних сукоба и тероризма са 40 одсто према 35, али је Бајден бољи кад је реч о реаговању на екстремизам и претње по демократију, са 39 одсто према 33, што је према испитаницима други највећи проблем у САД.

Бајден, такође, води кад је реч о здравственој заштити са 40 према 29 одсто.

У претходним анкетама Ројтерса и Ипсоса, Бајден и Трамп су били у највећој мери изједначени, али је у појединим савезним државама уочен пораст популарности Трампа. 

Нова правила

Прва дебата, такође, биће одржана уз нова правила, која су прихватила обојица председничких кандидата. 

Пренос, који ће трајати сат и по, имаће две паузе за рекламе, што није била пракса у последње три деценије, а први пут од 1976. године у студију неће бити публике.

Оба кандидата пристала су да им се микрофони угасе када није њихов ред да говоре, чиме се умањује могућност упадања у реч, али и да немају уводна излагања.

Имаће два минута да одговоре на питање, са репликама од једног минута и одговорима на реплике. Модератори ће, такође, имати дискреционо право да одобре додатни минут.

На крају дебате, кандидати ће имати два минута за завршне аргументе.

Милиони људи ће у четвртак увече будно пратити дебату, коју ће водити водитељи Си-Ен-Ена Џејк Тапер и Дејна Беш, не само да би чули програме, идеје и аргументе кандидата, већ и да би проценили њихову издржљивост и способност да уђу у Белу кућу.

недеља, 30. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару