Читај ми!

Прва предизборна ТВ дебата у Британији - Сунак против Стармера

Месец дана уочи општих избора у Уједињеном Краљевству, премијер Риши Сунак суочио се синоћ у првој телевизијској дебати са лидером опозиције сер Киром Стармером.

Теме су биле економија, здравство, школство, одбрана, али и које су лидерске способности потребне за добар пласман Енглеске на Европском првенству у фудбалу.

Прве процене показују да је премијер добио дебату, али да је на путу да изгуби изборе.

Хипотека одбрамбене политике Џеремија Корбина

Лидер лабуриста у последње две године настоји да из сећања Британаца, али и савезника у НАТО-у, избрише одбрамбену политику свог претходника Џеремија Корбина, великог противника Алијансе и атомског оружја.

Говорећи у упоришту конзервативаца – граду Хенлију на Темзи, он је, у присуству ратних ветерана, истакао да ће нуклеарну одбрану земље "троструко обезбедити".

"Одржаваћемо непрекидно одвраћање од напада присуством нашег нуклеарног наоружања на мору двадесет четири сата дневно триста шездесет пет дана у години. Спровешћемо неопходно унапређивање атомског оружја и изградити четири нове нуклеарне подморнице. Уз лабуристе, Британија ће бити способна за борбу. Током прве године мандата лабуристичке владе, спровешћемо ревизију стратешке одбране. Безрезервно преузимамо обавезу да повисимо издвајање за одбрану на два и по одсто бруто националног производа што је пре могуће“, поручује лидер Лабуристичке странке сер Кир Стармер.

Конзервативци обећавају иста издвајања до 2030. године.

Међутим, у влади у сенци седи чак осморо посланика, који су пре осам година гласали против атомског оружја.

Прва жена лабуриста Анђела Рејнар потврђује да жели укидање свог атомског оружја у свету, нагласивши да је њена новооткривена приврженост британском нуклеарном одбрамбеном програму "Трајдент" или "Трозубац" последица "њене партијске дисциплине".

Бројно стање у војсци критично ниско

С друге стране, британски генерали већ месецима упозоравају да ће бројно стање војске ускоро пасти испод сто хиљада и испод војне снаге из времена ратова против Наполеона.

Британски премијер Риши Сунак истиче да ће, уколико победи, његова влада "увести нови одважни модел националне службе за осамнаестогодишњаке, који могу да служе војни рок током дванаест месеци или могу да проведу један викенд месечно добровољно радећи у својим заједницама, разносећи рецепте, лекове и храну болеснима или учествујући у спасилачким операцијама".

Влада у Лондону инспирисана је сличним моделом у скандинавским земљама.

Британски министар унутрашњих послова Џејмс Клеверли објашњава да је циљ те политике „изградња друштвене кохезије где ће се људи мешати изван својих уобичајених кругова било кроз војну службу, различите цивилне службе у униформи или цивилни рад".

Ратна војна производња

У тренутку када британски медији врве од извештаја о јачању руске и кинеске војске и наоружања, влада најављује седамдесет пет милијарди фунти додатног издвајања на одбрану у наредних шест година.

У Варшави пре месец и по дана, Сунак је саопштио да британска војна индустрија прелази на "ратну производњу" и потврдио слање наоружања у Украјини у вредности од пола милијарде фунти.

Британски шеф дипломатије сер Дејвид Камерон истиче да је Лондон "поново перјаница европске одбране“ кроз помоћ Украјини.

"Први смо им дали тенкове, противтенковско наоружање и артиљерију дугог домета. Сада смо први, који им дајемо пакет наоружања не само за ову, већ и за следећу и годину после тога", наглашава бивши британски премијер.

Лабуристи пред историјском изборном победом

Најновије испитивање агенције YouGov спроведено на чак педесет осам хиљада грађана предвиђа највећи пораз за конзервативце од 1906. године и победу лабуриста, која ће засенити изборни успех Тонија Блера из 1997. године.

Аналитичари истичу да ће издвајања на одбрану расти ма ко се уселио у улицу Даунинг.

недеља, 07. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару