Читај ми!

Убрзава се предизборна кампања у Британији – убедљиво вођство, али и чистка у редовима лабуриста

До избора у Великој Британији деле нас само четири недеље. Према испитивањима јавног мњења, вођство лабуриста је толико убедљиво да се предизборна кампања чини непотребном. Међутим, странка Кира Стармера прошла је кроз најтежу недељу откако је он њен лидер.

Откако је пре две недеље Риши Сунак на брзину расписао опште изборе, политичко време у Британији се убрзало, јер тема и контроверзи је превише, а времена премало.

Радничко лице лабуриста

Потпредседница Лабуристичке странке Анђела Рејнар поручује да су они "измењена Лабуристичка странка у служби радних људи" и да никада неће занемарити радничке ставове о економији.

Заменица бившег државног тужиоца и носиоца титуле сера Кира Стармера, долази из најнижих слојева британског класног друштва.

Мајка јој је неписмена, а она се у политику винула преко синдикалног рада као неговатељица старих особа и самохрана мајка.

Анђела Рејнар, као лице радничке класе, има задатак да за шест недеља пређе преко пет хиљада километара и сопствену харизму стави у службу популизма.

Елитистичко лице лабуриста

Министарка финансија владе у сенци Рејчел Ривс подсећа да је више од сто двадесет ветерана лидерства у пословној заједници потписало писмо, којим су изразили подршку лабуристичкој влади.

"Широм пословног света Лабуристичка странка призната је као природан партнер. Ми смо партија привредног раста и предузетности", поручује Ривсова.

Бивша службеница Енглеске централне банке долази са елитног Оксфордског Универзитета.

Супруга је личног секретара и писца говора легенде шкотског лабуризма и бившег премијера Гордона Брауна. Сестра је и свастика лабуристичких посланика.

Њен задатак је да у Давосу, Светској банци и Међународном монетарном фонду представи британске лабуристе као пријатеље великог бизниса.

Десничарска штампа слика је као особу, која ће наметима појести пензије највећег броја грађана.

Земља важнија од странке

Два опречна женска лица лабуризма, уз сер Кира Стармера, чине "свето тројство" опозиције, која под слоганом "земља важнија од странке" настоји да конзервативцима преотме сигурна посланичка места, поврати упоришта на северу Енглеске, али и у колевци радничког покрета – Шкотској.

Лидер лабуриста сер Кир Стармер оценио је у Единбургу да "хаос и поделе имају цену".

"Седамнаест година овде у Шкотској вртимо се у круг без конкретних резултата. То је седамнаест година под шкотским националистима", каже он.

Чистка у редовима

Стармер настоји да у изборе уђе без хипотеке расизма и антисемитизма из времена Џеремија Корбина, који се за посланички мандат овога пута бори као независни кандидат.

Ветеранка лабуризма Дајан Абот саопштила је да јој је после годину дана унутарстраначке истраге забрањено да са кандидује за посланицу.

Повод је њено контроверзно писмо листу Обзервер у којем је оценила да Ирци, Јевреји и Роми нису искусили расизам, већ "делимичну дискриминацију".

Упркос томе, одлука да јој се ускрати кандидатура изазвала је констернацију.

Британски глумци пореклом из Африке упутили су тим поводом отворено писмо у којем истичу да су "згрожени поступањем Лабустичке странке према Дајан Абот, првој црнкињи, која је икада постала посланица".

"Забрањено јој је да се кандидује на изборној јединици, којој служи већ тридесет седам година због лоше сроченог писма због којег се одмах извинила. Тај поступак сматрамо неодмереним, недемократским и осветничким", истиче део британске глумачке елите.

Шола Мос-Шогбамиму, организатор Марша жена у Лондону, поручује да је "прошло време да некоме судите по боји коже".

Мишел Кенеди, здравствена радница из Хакнија, изборне јединице Дајан Абот, саветује јој да се кандидује уз Џеремија Корбина.

"Ми стојимо иза вас. Хакни је уз Дајан", каже она.

Алан Гибсон, пензионер из Хакнија, потресен је до суза.

"Живим у Хакнију већ четрдесет година и она је увек била ту. Извините, изнервиран сам, веома сам љут. Нисам изненађен, јер је то пут којим Стармер води лабуристе".

После лавине критика, уследио је Стармеров невешт одговор.

"До сада нисам дао свој суд. Она може да се кандидује за лабуристичког посланика", гласио је нагли заокрет лидера лабуриста сер Кира Стармера.

Уколико буде села у задње посланичке клупе, Дајан Абот могла би да буде већи трн у Стармеровом оку од свих конзервативаца, сматрају аналитичари.

Но, овај испад могао би да лабуристима однесе гласове црначке заједнице.

На улицама бастиона те заједнице, Брикстона у јужном Лондону, инжењер Алморуф-Дин Аду признаје да је потпуно апатичан.

"Сит сам британске политике. Две странке су мање-више једно те исто. Сама празна обећања", сматра он.

Неговатељ Маркус Антони Барет тврди да је "једни добар премијер, кога је ова земља имала, Маргарет Тачер".

Лабуристи су у ову изборну трку ушли са чак двадесет одсто предности и ако изгубе, кажу аналитичари, моћи ће само себе да криве.

недеља, 07. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару