Читај ми!

Реакције на пресуду Трампу – од нико није изнад закона до фронталног рата изборних штабова

После одлуке њујоршке пороте да прогласи кривим Доналда Трампа за фалсификовање пословних књига како би прикрио тајну исплату порно-звезди, реакције стижу са свих страна САД, али и из света. Присталице га подржавају и најављују наставак борбе, док његови политички противници тврде да је правда задовољена на Доњем Менхетну.

Прва коментар на одлуку суда дошао је од самог Трампа, који је суђење окарактерисао као намештено и срамотно.

"Борићемо се до краја, и победићемо", поручио је.

Изборни штаб Џоа Бајдена и Камале Харис саопштио је да је суд у Њујорку показао да нико није изнад закона.

"Доналд Трамп је одувек погрешно веровао да се никада неће суочити са последицама кршења закона ради личне користи. Али амерички народ мора да зна да постоји само један начин да задржите Доналда Трампа подаље од Овалне канцеларије: на гласању. Осуђен за злочин или не, Трамп ће бити републикански кандидат за председника. Други Трампов мандат значио би хаос, откидање слобода Американаца и подстицање политичког насиља – а амерички народ ће то одбацити овог новембра", саопштено је из изборног штаба председника САД.

Портпарол Представничког дома Мајк Џонсон поручује да је то сраман дан у америчкој историји.

"Демократе су навијале док су судили лидеру супарничке странке по смешним оптужбама, заснованим на сведочењу осуђеног преступника без права. Наш правосудни систем је обележје Бајденове администрације, а данашња одлука је још један доказ да се демократе неће зауставити ни пред чим да ућуткају неслагања и сломе своје политичке противнике. Амерички народ то види и зна да је то погрешно и опасно. Председник Трамп ће се с правом жалити на ову апсурдну пресуду – и победиће!", рекао је Џонсон.

Демократа и члан Комитета за правосуђе Џери Надлер поручује:

"Правда је задовољена у Доњем Менхетну... Нико није изнад закона – чак ни бивши председник", наводи Надлер.

Републиканац са Флориде Мет Гетз каже да је пресуда "корумпирани резултат корумпираног суђења, корумпираног судије и корумпираног тужиоца".

"Ми ћемо стати уз председника Трампа сада више него икада пре да спасемо земљу", поручује.

Тим Пул, активиста америчке крајње деснице, кратко је поручио: "Ово је рат."

Бивши Трампов саветник за националну безбедност, а сада његов критичар Џон Болтон поручује да је одлука суда звоно за узбуну.

"Данашња пресуда је звоно за узбуну. Републиканска партија сада има последњу шансу да промени курс, а не да осуђеног злочинца номинује за председника", рекао је Болтон.

Реакције из света

Мађарски премијер Виктор Орбан огласио се на мрежи X речима да Трампа познаје као човека од части.

"Као председник, он је увек стављао Америку на прво место, изазивао је поштовање широм света и користио то поштовање за изградњу мира. Нека људи донесу своју пресуду овог новембра! Наставите да се борите, господине председниче!", написао је Орбан.

Заменик италијанске премијерке и лидер Лиге Матео Салвини изразио је подршку Доналду Трампу сматрајући га жртвом политичког процеса.

"Годинама се покушавају елиминисати политички противници правним путем. Надам се да ће Трамп победити, то би била гаранција веће равнотеже и наде у светски мир", рекао је Салвини.

Већина светских званичника није желела да коментарише питања која се односе на судске поступке у другим земљама.

Лидер британских лабуриста Кир Стармер каже да у тој странци пре свега поштују сваку одлуку суда у случају Трамп.

"Предстоји још изрицање пресуде и могућа жалба, али поштујемо судски процес. Имамо посебан однос са САД који превазилази питање председника, али то је ситуација без преседана, у то нема сумње“, рекао је Стармер.

"Јапанска влада није у позицији да даје коментаре и на тај начин утиче на америчке председничке изборе. У сваком случају, пажљиво пратимо развој догађаја и наставићемо да прикупљамо информације", рекао је шеф кабинета јапанског премијера.

Британски секретар за рад и пензије Мел Страјд каже да се британска влада не меша у изборе у иностранству, и да зато не може да коментарише судску пресуду Трампу.

"На исти начин бисмо очекивали да амерички политичари коментаришу наше изборе. То је веома драматичан обрт догађаја и треба да сачекамо да видимо шта ће се десити, али на крају ће избор бити за амерички народ... у новембру", рекао је Страјд.

субота, 06. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару