Читај ми!

Скупштински одбор у Грузији усвојио закон о "страним агентима", двадесет приведених на протесту

Најмање 20 људи приведено је на данашњим протестима испред парламента Грузије где је јутрос, без учешћа опозиције, Правни одбор усвојио нацрт закона "О транспарентности страног утицаја".

Министарство унутрашњих послова Грузије је саопштило да су демонстранти испред парламента "прекршили јавни ред, опирали се полицији и вређали" полицајце, због чега је ухапшено њих 20, међу којима су један грађанин Русије и двојица грађана САД, преноси Интерфакс.

Опозициони посланици тврде да им није дозвољено да уђу у зграду парламента, где је Правни одбор усвојио нацрт закона после два минута, чиме је, према наводима Ројтерса, отворен пут за гласање о том закону у скупштини ове недеље.

Протести против овог закона се дешавају сваки дан у Грузији, а синоћ су се демонстранти окупили код зграде парламента, одакле их је полиција уклонила да би могли да уђу посланици, пишу Риа новости.

Грузијски премијер Иракли Кобахидзе изјавио је јуче да ће закон о страним агентима бити усвојен и запретио је онима који протестују против усвајања тог закона да ће бити ухапшени уколико прибегну насиљу.

Служба државне безбедности Грузије су у среду саопштиле да је циљ демонстраната да "насилно преузму власт" уз помоћ финансија иностраних странака и невладиних организација.

Парламент Грузије је 1. маја усвојио предлог закона "О транспарентности страног утицаја" у другом читању, којим се предвиђа да организације које добијају више од 20 одсто средстава из иностранства региструју као "агенти за стране интересе".

Од таквог закона се одустало прошле године због масовних протеста, али је у априлу ове године владајућа странка "Грузијски сан" предложила скоро идентичан закон, са изменом да се уместо термина "агент за стране интересе" користи "организација која ради за стране интересе".

Високи комесар Уједињених нација за људска права Фолкер Тирк је раније позвао Грузију да повуче из процедуре овај нацрт закона, док су званичници Европске уније упозорили да би његово усвајање представљало озбиљну препреку да Грузија постане чланица ЕУ.

Министарство спољних послова Грузије потврдило је 2. маја да је премијер Иракли Кобахидзе одбио да посети САД, након што је америчка страна поставила услов да се обустави расправа о нацрту закона.

среда, 03. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару