Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Израел: Преговори о примирју у Гази завршени без договора; СЗО: Рафа блокирана, недостају гориво и медицинске залихе

Сукоб Израела и Хамаса – 216. дан. Преговори о примирју у Гази завршени су без договора. Израелска делегација вратила се из Каира, а ИДФ наставља војне операције широм Појаса Газе. Више од 100 Палестинаца погинуло је за непуна два дана широм палестинске енклаве. Председник САД Џозеф Бајден тврди да ће Вашингтон обуставити испоруку одређеног оружја Тел Авиву уколико израелске снаге изврше велику копнену инвазију на Рафу, док је пошиљка планираних бомби већ обустављена. Израел истиче да је разочаран одлуком Беле куће. СЗО упозорава: Рафа је блокирана, недостају гориво и медицинске залихе.

Израел: Преговори о примирју у Гази завршени без договора;  СЗО: Рафа блокирана, недостају гориво и медицинске залихе Израел: Преговори о примирју у Гази завршени без договора; СЗО: Рафа блокирана, недостају гориво и медицинске залихе

После заузимања прелаза Рафа на граници са Египтом, израелска војска напада циљеве Хамаса у источном делу града.

"Лекари без граница" упозоравају на ризик да се Рафа, где је више од 1,5 милиона цивила, становника и расељених, заробљено на малом делу земље, претвори у гробље.

Катар осуђује израелски упад у Рафу и позива на међународну интервенцију. Русија за сада не види перспективу за мировно решење у Гази.

Израел је отвoрио прелаз Керем Шалом на граници са Појасом Газе, а камиони који из Египта доносе помоћ пролазе безбедносне инспекције.

У међувремену, палестински медицински тимови пронашли су трећу масовну гробницу унутар болнице Ел Шифа у граду Газа, а откривено је 49 тела.

Амерички министар одбране Лојд Остин изјавио је да је одлука председника САД Џозефа Бајдена да суспендује испоруке муниције Израелу донета због израелскe одлуке да изведе копнену офанзиву на Рафу на југу Појаса Газе, без претходно спроведених мера за заштиту цивила.

Реаговао је амбасадор Израела у УН и поручио да је таква одлука САД "веома разочаравајућа".

И даље се воде преговори о прекиду ватре у Каиру, али засад нема конкретних помака.

Израелски борбени авиони и артиљерија погодили су више од 20 циљева Хезболаха у јужном Либану.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара