Читај ми!

Благодатни огањ уз јаке мере безбедности у Храму васкрсења Христовог у Јерусалиму

Хиљаде хришћанских верника испунило је јерусалимски Стари град да прослави православну церемонију Свете светлости, силазак Благодетног огња у Храм гроба Господњег, уочи православног Васкрса.

Након неколико сати ишчекивања, верници су могли да запале своје свеће са малих округлих прозора на Исусовом гробу у Цркви Светог гроба.

Патријарх јерусалимски Теофил III предао је верницима ватру из унутрашњости гроба у тајанственом чину који се сматра годишњим светим чудом уочи сутрашњег православног Васкрса. 

Светлост се брзо распршила међу ходочасницима из целог света окупљеним унутар и изван цркве, ширећи се улицама Старог града, осветљавајући његове уличице.

Свети огањ се спушта у Едикулу, гробницу у стени која се поштује као место сахране и васкрсења Исуса Христа. Церемонија почиње од камене плоче на којој је некада било положено његово тело. Из ње избија плавичаста светлост, која се затим уздиже навише, формирајући ватрени стуб. Из њега се пале две свеће, а од њих пале хиљаде других.

Силазак Светог огња служи као симбол вере у хришћанство. Овај догађај означава победу живота над смрћу, наду у обнову и тријумф истине над лажима.

Верује се да ако се Благодатни огањ не спусти на васкршње вече, то постаје претеча приближавања краја света и Судњег дана. Међутим, такав феномен се још није догодио.

Миленијумска прослава, која симболизује Исусово васкрсење, обично привлачи хиљаде верника у Цркву Светог гроба, где хришћани верују да је Исус сахрањен.

Међутим, израелска полиција је ове године појачала безбедност због рата у Гази и високе напетости у граду, наводећи забринутост за сигурност верника.

Гроб Господњи се налази у срцу хришћанске четврти Старог града у источном Јерусалиму.

Сваке године Света ватра се шаље у различите земље света, укључујући и Русију, а данас ће стићи специјалним летом за Васкршњу службу у Саборни храм Христа Спаситеља. Затим ће кандила бити испоручена у 15 престоничких цркава. 

Израел је потврдио спремност да осигура безбедност руске летелице.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара