Пооштрене мере безбедности у Малмеу због Песме Евровизије – очекује се 100.000 људи, најављени протести

Следеће недеље се у Малмеу одржава Песма Евровизије. Шведске власти су тај догађај означиле као високоризичан, а процењује се да ће град током такмичења посетити око 100.000 људи. Најављени су и бројни протести у вези са сукобом у Појасу Газе и учешћем Израела на фестивалу, због чега су снаге безбедности у стању приправности.

Пооштрене мере безбедности у Малмеу због Песме Евровизије – очекује се 100.000 људи, најављени протести Пооштрене мере безбедности у Малмеу због Песме Евровизије – очекује се 100.000 људи, најављени протести

Очекује се да ће следеће недеље Малме посетити око 100.000 људи због тога што се у том граду на југу Шведске одржава Песма Евровизије, највеће музичко такмичење на свету, на којем ове године учествују представници из 37 држава.

Међу државама које учествују је и Израел, због чијег су учешћа у Малмеу најављени протести оних који се противе сукобу у Појасу Газе, али се планирају и скупови подршке учешћу Израела на такмичењу.

У петак је у центру Малмеа запаљен Куран, уз дозволу и присуство полиције која је најавила да таквих догађаја неће бити током викенда.

Најављено је да ће у четвртак, када се одржава друго полуфинале Евросонга у којем учествује представница Израела, бити одржан марш против учешћа те земље на такмичењу.

Очекује се да ће том протесту, у који је укључено 65 организација, присуствовати око 40.000 људи, преноси шведски јавни сервис СВТ.

Истовремено, неколико улица даље одржава се и музичка манифестација подршке израелском учешћу на Песми Евровизије.

Шведске власти наводе да је овогодишња Песма Евровизије један од највећих безбедносних изазова на југу Шведске досад, али уверавају да је полиција спремна и да су планови детаљно припремљени. Ангажовани су полицајци из свих делова Шведске, а помоћи ће им и колеге из Данске и Норвешке.

У интерном извештају полиције чије је делове објавио СВТ крајем априла, као највеће претње безбедности наводе се сајбер напади и грађанска непослушност.

Осим тога, у полицијском извештају наводи се и процена безбедносних служби да је Шведска међу приоритетним метама исламистичких организација и да постоји ризик од терористичких напада.

Контрадиверзионе екипе прегледале су Малме арену у којој се одржава Песма Евровизије, као и околне хотеле, а на бројним догађајима у граду забрањено је ношење торби и ранчева.

Градске власти Малмеа поручују да су припремљени за све непредвиђене околности. Наводе да су, у случају великог инцидента, спремни да посетиоце сместе у школе и спортске хале, као и да су за такве ситуације у приправности и психолози.

Шведска седми пут организује Песму Евровизије, а трећи пут у Малмеу. Први пут је у граду на југу Шведске такмичење организовано 1992. године, а највећи музички фестивал је у Малмеу одржан и 2013.

Међутим, овогодишње такмичење показало се као најризичније и најизазовније у безбедносном смислу.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара