Читај ми!

Мишел: ЕУ и кандидати да буду спремни за проширење 2030. године, следе историјски дани

Председник ЕС Шарл Мишел најављује да ће до 2030. доћи до проширења ЕУ и да земље кандидати, као и чланице Уније, морају да буду спремне за такав сценарио. Наводи да је Европа пред историјским одлукама и да је на реду велики генерацијски тест. Сви имамо много посла, наглашава Мишел.

Европска унија (ЕУ) и земље кандидати морају да буду спремни за проширење до 2030. године, изјавио је председник Европског савета Шарл Мишел и поручио да наредни талас проширења ЕУ представља геополитички императив и "нови састанак са историјом".

Мишел је у Бриселу, на церемонији поводом 20 година од великог проширења ЕУ, која је одржана првог дана састанка министара унутрашњих послова ЕУ, истакао да је 2004. годину, када се десет држава придружило ЕУ, обележило поновно уједињење "подељеног континента".

"Данас, 20 година касније, рат се вратио у Европу. Наредни талас проширења је поново састанак са историјом, то је поново геополитички императив", рекао је Мишел. 

Hагласио je да је проширење камен темељац стратешког суверенитета ЕУ.

"И ми, земље кандидати и ЕУ институције, имамо много посла. Желео бих да поновим своје чврсто уверење да морамо бити спремни са обе стране на проширење до 2030. године", рекао је Мишел. 

"Тест генерације"

Oбјаснио je да je за кандидате то значи спровођење неопходних реформи и решавање свих билатералних спорова, а за ЕУ реформу програма и буџета и процеса доношења долука.

"Тест наше генерације је да ову Европу, нашу Европску унију, учинимо јачом, суверенијом, утицајнијом, интегрисанијом и уједињенијом. Поново смо на прагу још једног историјског тренутка за нашу Унију. Имамо састанак са историјом. Зграбимо га са обе руке", поручио је Мишел.

Подсетио је да је од 2004. године ЕУ приступило 13 нових чланица због жеље да постану део "света слободе и просперитета".

"Оне више не би биле западни део Истока, већ источни део Запада. Европа је била много више од географије, Европа је идеја, сан, путовање, светионик наде", рекао је Мишел.

"Зов историје"

С друге стране, како је навео, ЕУ је као мотив имала моралну обавезу да одговори на "зов историје", али је имала и и стратешки интерес. 

"Велико проширење 2004. године било је трансформативни догађај за наш континент. За нове чланове, придруживање нашој породици ЕУ представљало је моћан мотор за већи просперитет, спектакуларан раст њиховог БДП-а је најбољи доказ", рекао је Мишел и истакао да је велико проширење ЕУ дало већи глобални утицај.

"Спласнуо оптимизам из 2004. године"

Оптимизам који је владао 2004. године, како каже, изгледа давно.

"Данас се суочавамо са три велика шока. Први шок са којим се суочава наш природни свет – климатске промене и биодиверзитет. Друго, шок технологије – дигитална револуција и вештачка интелигенција, и утицај на наша друштва. И треће, шок од хаотичне геополитичке транзиције", навео је Мишел.

У том контексту навео је да је светски поредак уздраман, што се, како је нагласио, дешава на европском тлу, где Русија води рат против Украјине.

"ЕУ, земље кандидати и Африка мете хибридних напада Кремља"

Тврди да су ЕУ, земље кандидати и Африка на мети хибридних напада Кремља који, како је рекао, има за циљ да сруши европски сан јер се плаши слободе и демократије на свом прагу.

Оценио је и да су Европљани деценијама мир, безбедност и просперитет узимали "здраво за готово" и постајали превише зависни од енергије из Русије, кључних сировина из Кине, па чак и од одбране из САД.

"Сада морамо да надокнадимо изгубљено време. Имамо стратегију, зове се европски суверенитет или стратешка аутономија. Суверенитет значи да постанемо јачи, утицајнији и да више контролишемо своју судбину", рекао је Мишел и додао да се суверенитет заснива на три стуба.

"Три стуба нове ЕУ"

Како је објаснио, први чине  демократске вредности и принципи, а други изградња јаке и конкуретне економије, а трећи је изградња одбрамбене спремности ЕУ.

"Сви разумемо да безбедност и одбрана нису теоретски, и важно је да развијемо сопствене алате, сопствене способности и ојачамо наше индустријске одбрамбене капацитете. Морамо више улагати у Европу и развијати европске водец́е пројекте, као што је на пример Гвоздена купола", поручио је Мишел.

четвртак, 16. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара