Аеродром у Дубаију у наредних десет година сели се на нову локацију

Аеродром "Дубаи Интернешенел", најпрометнија комерцијална ваздушна лука на свету за међународна путовања, преместиће у наредних 10 година своје операције на други аеродром у граду, који се налази у јужном делу Арабијске пустиње, због пројекта вредног скоро 35 милијарди долара, објавио је владар тог емирата, шеик Мухамед бин Рашид ел Мактум.

Објава шеика Мактума означава најновије поглавље у пословном опоравку дуголинијског авиопревозника компаније "Емирејтс" након пандемије коронавируса која је зауставила међународна путовања, преноси АП.

Планови да се операције са аердрома "Дубаи Интернешенел" преселе на аеродром "Дубаи Ворлд Сентрал", већ годинама постоје, али су одлагани због последица економске кризе у том емирату.

"Градимо нови пројекат за будуће генерације, обезбеђујући континуирани и стабилан развој за нашу децу и њихову децу. Дубаи ће бити светски аеродром, урбани центар и нова глобална тачка", рекао је шеик Мухамед у онлајн саопштењу.

Шеиково саопштење објављено је уз компјутерски генерисане приказе закривљених, белих терминала који подсећају на традиционалне бедуинске шаторе.

Како се наглашава, аеродром ће укључивати пет паралелних писта и 400 улазних гејтова, наведено је у саопштењу.

Дубаи и национална авио-компанија брзо су се опоравили од коронавируса тако што су наставили са туризмом чак и док су неке земље спорије излазиле из свог пандемијског застоја.

Годишњи саобраћај за 2019. годину износио је 86,3 милиона путника, а 2018. године аеродром Дубаи је имао 89,1 милион путника.

Власти у Дубаију објавиле су у фебруару да је у 2023. години евидентирано 17.150.000 ноћења страних посетилаца, а просечна попуњеност хотела износила је око 77 одсто.

понедељак, 13. мај 2024.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара