Читај ми!

Студентски протести у знак подршке Палестинцима широм Италије, безбедносне мере појачане у целој земљи

Стотине италијанских студената већ неколико седмица протестују против италијанске подршке Израелу у сукобу са Палестином. Антиционистичке демонстрације укључују градове попут Торина, Пизе, Напуља и Рима и неретко се завршавају сукобима са полицијом. Данас је ниво безбедности подигнут на читавој територији Италије, јер се у тој земљи прославља Дан победе над фашизмом.

Носећи палестинске заставе уз узвике: "Склоните ционисте са факултета", стотине студената је протестовало на улицама Торина, сукобивши се са полицијом. Том приликом повређено је седам полицајаца и два демонстранта. Специјална италијанска полиција Дигос иденфитиковала је тридесетак студената против којих ће бити поднета кривична пријава.

Студенти су кренули од зграде Палацо Нуово, седишта Факултета хуманистичких наука, покушавши да стигну до замка Валентино, где је била у току конференција министра науке са стручњацима за пољопривреду.

"Тражимо да се прекину позиви министара за сарадњу Италије и Израела у области технологије на копну, води и оптици. Оптика се користи директно за војну употребу, она на копну и води се већ користи за подршку израелској окупацији палестинских територија“, поручио је представник студента Себастијано Бергамо.

Студенти римског Универзитета Сапијенца, уз узвике "Истерајмо рат са факултета", пре неколико дана везали су се ланцима и започели штрајк глађу, те поставили шаторе испред Универзитета.

Они апелују на читаво италијанско друштво да подржи њихове захтеве не би ли се, по њиховим речима, зауставио геноцид у Палестини.

У сукобима са полицијом, која их је гурала штитовима и пендрецима, повређено је неколико особа међу којима и полицајци. Две особе су ухапшене.

Јевреји упозоравају на раст антисемитизма

Поједини студенти јеврејског порекла, који су пристали да говоре за медије, рекли су да се у Италији шире негативна осећања према јеврејском народу, те да су из предострожности одавно престали да носе традиционалну кипу (мала капа која се носи на темену), а многи су скинули привеске са Давидовом звездом.

Италијанска премијерка Ђорђа Мелони је на свом профилу на мрежи Икс написала да потпуно осуђује насиље, нападе и уништавање Ректората, као и полицијске станице у којој је један руководилац претучен.

Премијерка је написала да то нису протести већ злочини и изразила солидарност са повређеним полицајцима, са свим органима реда и са професорима Универзитета.

"Овде смо јер тражимо од руководства Универзитета, као што то чинимо већ неколико седмица, да се стави на страну палестинског народа, као и да предузму мере које су неки ректори већ предузели. Тражимо од ректорке Полимери да прекине сарадњу са фондацијом Мед Ор, као и да привремено блокира све конкурсе и сарадњу нашег универзитета са израелским. Ми ћемо наставити да дајемо подршку палестинском народу“, истакла је студенткиња Универзитета Сапијенца која је учествовала у протестима.

Данас се у Италији прославља дан ослобођења од фашизма, што је одувек подразумевало велики број манифестација на италијанским трговима и улицама.

Но, никада као данас манифестације нису биле толико подељене, уз велики ризик од нереда због рата на Блиском истоку.

Мере безбедности у италијанским градовима су појачане јер су чланови студентског покрета за Палестину упозорили да данас не сме бити изложен ниједан симбол циониста, тражечи од руководства италијанских универзитета, као и од јеврејске заједнице, да се дистанцирају од државе Израел.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се