Читај ми!

Јапанска ракета која је носила сателит експлодирала по полетању

“Каирос”, мала ракета на чврсто гориво јапанске компаније “Space One“, експлодирала је само неколико секунди након лансирања. “Space One” покушао је да постане прва тамошња компанија која је лансирала сателит у орбиту.

Ракета је нослила експериментални владин сателит који може привремено да замени обавештајне сателите у орбити ако остану без мреже.

"Каирос" дугачак 18 метара експлодирао је пет секунди након што је полетео, остављајући за собом велики облак дима, пламен и расуте крхотине у близини лансирне рампе на врху планинског полуострва Кии у западном Јапану, што се могло видети у директном преносу.

"Ракета је прекинула лет након процене да ће испуњење мисије бити тешко“, рекао је председник компаније Масаказу Тојода.

"Space One" није прецизирао шта је изазвало самоуништење након што се мотор прве фазе упалио нити када ће компанија лансирати другу ракету, обећавши истрагу о експлозији.

Компанија је указала на то да је лансирање “високо аутоматизовано”, да захтева само десетак чланова особља на земљи и да се ракета самоуништава када открије грешке у путањи лета, брзини или систему контроле које би могли да изазову "опасан пад".

"У близини лансирне рампе није било повређених, а ватра је угашена", рекао је новинарима гувернер јапанске префектуре Вакајама.

"Space One" је планирао лансирање за суботу, али га је одложио након што је један брод ушао у оближњу забрањену морску зону.

недеља, 26. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије