Стуб победио у првом кругу председничких избора у Финској, коначна одлука 11. фебруара

Кандидат десног центра Александер Стуб из Финске Националне коалиционе партије победио је у првом кругу председничких избора у Финској, уз подршку од 28,3 одсто бирача, показују подаци тамошњег Министарства правде након затварања биралишта.

Другопласирани је Пека Хависто из либералне Зелене партије са 25,8 одсто гласова, следи Јуси Халаахо из националистичке Финске партије са 16,1 одсто, показују подаци на основу 61,3 одсто пребројаних гласова.

Други круг у коме ће учествовати двојица прворангираних биће одржан 11. фебруара будући да је извесно да ниједан кандидат неће добити више од 50 одсто гласова.

Финска бира новог председника који ће водити спољну и безбедносну политику земље у њеној новој улози у НАТО-у након што је раскинула са неутралношћу да би се придружила северноатлантском одбрамбеном савезу као одговор на руски напад на Украјину.

"То је много више него што сам се усудио да очекујем, веома сам задовољан и захвалан", рекао је за јавни сервис YLE некадашњи премијер финске Александер Стуб.

Хависто, који је био министар иностраних послова до прошле године, рекао је да очекује да ће проћи у други круг.

"Ово је сјајан резултат у првом кругу и веома велики заостатак оних иза нас, тако да верујем да ћу у други круг са Александром Стубом“, рекао је Хависто.

Пријем те нордијске земље у НАТО прошле године изазвао је претње "контрамерама“ од њеног много већег суседа. Финска је у децембру затворила комплетну границу са Русијом за путнички саобраћај као одговор на пораст броја миграната који покушавају да пређу. Москва је одбацила оптужбе Хелсинкија да му шаље мигранте.

уторак, 28. мај 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије