"Најхуманија" смртна казна или мучење - одбијена жалба због погубљења азотним гасом у Алабами

Врховни суд САД одбацио жалбу адвокатског тима осуђеника који би требало да буде погубљен азотним гасом. Метода до сада није тестирана, обуставу тражиле и УН које наводе да би извршење казне могло да представља мучење. Адвокати осуђеника тврде да би азотни газ изазвао гушење повраћком, а тужилаштво да је метод вероватно "најхуманији начин погубљења до сада". Алабама има нешто више од 24 сата за извршење казне.

Врховни суд Сједињених Држава, као и нижи апелациони суд, одбацили су жалбу адвокатског тима Кенета Јуџин Смита који је осуђен на смртну казну и требало би да буде погубљен на контроверзан и, до сада, нетестиран начин тровања азотним гасом.

Адвокатски тим је навео да би тровање азотом довело до гушења повраћањем, а Високи комесар за људска права Уједњених нација (УН) истиче да би начин извршења казне могао да представља мучење или други свирепи, нехумани или понижавајући третман, и затражио обуставу.

Алабама има 30 сати да изврши погубљење, наводи Би-Би-Си.

Смит би био прва особа која је овом методом убијена у САД и, према Информационом центру за смртну казну, било где у свету.

Неуспели покушај погубљења 2022. године

Кенет Смит је осуђен због убиства из 1988. године и претходно је требало да буде погубљен у новембру 2022. године, тада смртоносном инјекцијом.

"Везали су осуђеног човека за колица у такозваној 'комори смрти' и покушали су да му убризгају смртоносну мешавину хемикалија. У томе нису успели, јер нису могли да му пронађу вену. Рука је остала прикривена бројним убодима, а одустали су од покушаја када је сат откуцао у поноћ, када је истекао налог савезне државе за извршење смртне казне", навео је адвокатски тим.

Алабама је у међувремену одобрила план да се Смит угуши стављањем херметички затворене маске преко његовог лица и присиљавањем да удахне чист азот, племенити гас који ће његово тело лишити кисеоника.

Током последњих дана ишчекивања да над њим буде извршена смртна казна, Смит је рекао да га прогањају мучне мисли о експерименталној процедури, пише Би-Би-Си.

Смит осуђен за убиство свештеникове супруге

Кенет Смит је био један од двојице мушкараца осуђених 1989. године за убиство свештеникове супруге Елизабет Сенет годину дана раније, која је избодена и претучена на смрт у нарученом убиству плаћеном 1.000 долара.

Претучена је алатом за камин и избодена у груди и врат, наводи се у полицијском извештају. 

Смит је један од ретких мушкараца у савременој Америци који је двапут вођен на погубљење и први кога чека погубљење азотним гасом.

Жалба адвокатског тима осуђеника – погубљење азотним газом окрутно 

Смитови адвокати уложили су приговор Врховном суду тврдећи да вишеструки покушаји погубљења крше Осми амандман Устава САД, који штити од "окрутних и необичних" казни, што је суд одбацио као неосновано.

Адвокатски тим осуђеника је поднео засебан правни приговор нижем 11. апелационом суду САД, у ком је оспорена законитост протокола о азотном гасу у Алабами.

Међутим, и жалбени суд је одбацио тврдње Смитових адвоката, који су најавили да ће се, упркос томе што немају пуно времена, поново жалити Врховном суду.

Правни тим тврди да је метода азотног гаса "није тестирана" и да постоји опасност да се осуђеник угуши сопственом повраћком.

Тужилаштво: Азотни газ вероватно најхуманији начин погубљења до сада 

Алабама је у судском поднеску навела да очекују да ће Смит изгубити свест у року од неколико секунди и умрети за неколико минута.

Државни тужилац Стив Маршал раније је методу погубљења са азотним гасом описао као вероватно најхуманији начин погубљења до сада.

Како је све теже пронаћи лекове за смртоносне ињекције, Алабама и још неке савезне државе, одобриле су употребу азотне хипоксије као алтернативног метода погубљења.

понедељак, 29. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару