УН: У граду Генејни у Судану прошле године убијено 10.000 до 15.000 људи

Између 10.000 и 15.000 људи убијено је прошле године у граду Генејни у области западни Дарфур у Судану, у етничком насиљу које су извршили паравојна организација Снаге за брзу подршку (РСФ) и њихови савезници, припадници Арапске милиције, наводи се у извештају Уједињених нација.

Независни посматрачи УН позивају се на обавештајне изворе о рату у Судану између суданске војске и РСФ који је избио 15. априла 2023. године.

Између априла и јуна прошле године у Генејни се догодило "интензивно насиље", навели су посматрачи УН и оптужили припаднике РСФ и њихове савезнике за нападе на племенску заједницу Масалит, уз оцену да ти напади "могу представљати ратне злочине и злочине против човечности".

"Нападе је планирао, координисао и извео РСФ и њихове савезничке арапске милиције", наводи се у извештају посматрача УН достављеном Савету безбедности.

Преживели су описали крваве злочине у Генејни, граду удаљеном тридесетак километара од границе с Чадом, у који су људи покушавали да побегну.

РСФ је раније негирао овакве оптужбе, тврдећи да ће припадници РСФ за које се утврди да су умешани у злочине бити изведени пред лице правде.

недеља, 19. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара