Читај ми!

Празнична напетост у европским метрополама - власти забринуте због могућих терористичких напада

Борба против тероризма остаје приоритет за Европску унију и Европол - када је унутрашња безбедност чланица у питању. Државе Уније сматрају џихадистички тероризам највећом претњом. Безбедносне службе упозоравају да би мете радикалних исламиста могли бити божићни вашари. Безбедност у Француској, Немачкој и другим европским земљама умногоме зависи од сукоба између Израела и Хамаса.

Уочи сезоне празника, празничних гужви и окупљања - расте ризик од сукоба у друштву, услед конфликта на Блиском истоку. Од почетка сукоба Израела и Хамаса - многе европске земље суочене су са порастом безбедносних ризика.

Претходних дана у Француској су била два терористичка напада са људским жртвама, и један прошлог месеца у Бриселу.

"Треба рећи да неке тензије и појачане мере безбедности ипак нису видљиве, људи нормално живе и функционишу, иду на празничне вашаре и куповину, док власти кажу да су у појачаној приправности, али да ситуација нултог ризика - не постоји", навео је Душан Гајић, дописник РТС-а из Белгије.

После исламистичког напада у Паризу, у којем је у суботу убијен један Немац – у Немачкој је ухапшено неколико особа. У земљи се бележи талас антисемитизма без преседана.

"Немачке безбедносне службе и полиција су на опрезу још од 7. октобра, јер су приметили да су исламистичке групе кренуле да мобилише своје присталице и да их позивају да изврше терористички напади, без обзира да ли су блиски Хамасу или не. Због тога је и врло жустро реаговано када је прошле суботе у једном градићу недалеко од Штутгарта евакуисан божићни вашар због дојаве непознате особе да жели да изврши напад", рекао је Ненад Радичевић, дописник РТС-а из Немачке.

Изузетак није ни Италија, која је, по избијању сукоба Израела и Хамаса - појачала безбедносне мере и контролу границе са балканском рутом миграната.

"Овај божићни период са великим бројем туриста који пристижу у Италију јесте погодно тло за нападе, па ће се посебно надгледати аеродроми, железничке станице као и сва места на којима се окупља много људи, а нарочито традиционалне божићне пијаце, шопинг центри ,као и универзитети", истакла је Сања Лучић, дописник РТС-а из Италије.

Kина, Русија, Иран и међународни тероризам - највеће су безбедносне претње Великој Британији, објавиле су британске безбедносне службе.

"Опасност од терористичког напада оцењује се као знатна. Никакав састанак Kобре (COBR или COBRА - Civil Contingencies Committee, национално тело задужено за реаговање у ванредним ситуацијама) није најављен. Том темом уочи празника баве се једино десничарски медији. Влада Ришија Сунака једино је до сада издвојила три милиона фунти за труст за обезбеђивање заједнице, која штити јеврејске школе и синагоге, које су све чешће мете антисемтиских напада", навела је Ивана Милорадовић, дописница РТС-а из Велике Британије.

Европски стручњаци упозоравају да, и након што је пропао калифат у Ираку и Сирији, идеологија исламске државе и даље постоји, и угрожава европску безбедност. Главни канали за ширење терористичке пропаганде су друштвене мреже.

недеља, 07. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару