Читај ми!

Објављена декларација АПЕК-а, не спомињу се рат у Украјини и сукоб Израела и Хамаса

Лидери 21 државе Азијско-пацифичког форума за економску сарадњу (АПЕК) представили су заједничку декларацију након самита у Сан Франциску у којој се не помиње осуда рата у Украјини и сукоба Израела и Хамаса. САД у посебном саопштењу осудиле "руску агресију на Украјину". Декларација одудара од прошлогодишњег заједничког саопштења са самита у Бангкоку.

Лидери 21 државе Азијско-пацифичког форума за економску сарадњу (АПЕК) представили су заједничку декларацију након самита у Сан Франциску у којој се не помиње осуда рата у Украјини и сукоба Израела и Хамаса. 

Текст заједничке декларације АПЕК-а разликује се од прошлогодишњих закључака са самита организације у Бангкоку када је већина чланица осудила "руску агресију" на Украјину, захтевала повлачење руске војске са територије Украјине и навела да тај рат негативно утиче на светску економију, преноси Ројтерс

Сједињене Државе су се у посебном саопштењу осврнуле на рат у Украјини и сукоб Израела и Хамаса, наводећи да су "поједини лидери били против" укључивања два догађаја у закључке са самита у Сан Франциску.

САД су у засебном саопштењу поновиле формулације из Бангкока и навеле да "већина" чланица АПЕК-а осуђује руску агресију на Украјину. 

Такође су навеле да рат у Украјини "проузрокује несагледиву људску патњу и погоршава глобалну економску кризу", што је формулација која је била део декларације АПЕК-а са самита у Бангкоку, упркос противљењу Русије, наводи агенција ЕФЕ. 

Ситуација на Блиском истоку

Чланице АПЕК-а су након самита у Сан Франциску навеле да су земље учеснице размениле ставове о текућој кризи у Појасу Газе, као и да није постигнут консензус у вези са сукобом Израела и Хамаса. 

Став дела чланица био је да "АПЕК није форум на ком би требало да се разговара о геополитичким темама", пише Ројтерс.  

Представници Брунеја, Индонезије и Малезије у АПЕК-у су позвали на хитан прекид војних операција у Гази и "тренутно, трајно и одрживо" хуманитарно примирје. 

Други закључци са самита у Сан Франциску 

Лидери земаља чланица АПЕК-а су у заједничкој декларацији закључили да је потребно да се обрати посебна пажња на климатске промене, али и да се негује "транспарентно и инклузивно пословно окружење у свету".

Чланице АПЕК-а навеле су и да је циљ веће учешће жена у раду организације, као и да ће у наредном периоду бити посвећене борби против родно заснованог насиља.

У закључку се наводи и да ће се чланице заједно борити против корупције и незаконитог кретања капитала.

АПЕК је међународна организација, основана 1989. године, у циљу промовисања слободне трговине између држава чланица. 

Државе чланице су Аустралија, Брунеј, Канада, Чиле, Кина, Хонгконг, Индонезија, Јапан, Јужна Кореја, Малезија, Мексико, Нови Зеланд, Папуа Нова Гвинеја, Перу, Филипини, Русија, Сингапур, Тајван, Тајланд, САД и Вијетнам.

недеља, 02. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије