Читај ми!

Пуч у још једној афричкој земљи – војска Габона преузела власт, тврди да је председник у кућном притвору

Група габонских војних официра појавила се на националној телевизији у раним јутарњим сатима, објавивши да је преузела власт у земљи. Претходно је тамошња изборна комисија потврдила да је актуелни председник Али Бонго добио и трећи мандат, освојивши две трећине гласова.

Дванаест војника је на телевизијском каналу Габон 24 изјавило да представљају све безбедносне и одбрамбене снаге у овој централноафричкој држави, да су изборни резултати поништени, државне институције распуштене, а све границе затворене до даљег.

"У име народа Габона... одлучили смо да бранимо мир тако што ћемо ставити тачку на садашњи режим... Наша прелепа земља, Габон, одувек је био рај. Данас ова земља пролази кроз озбиљну институционалну, политичку, економску и друштвену кризу. Мора се признати да општи избори 26. августа 2023. године нису испунили услове транспарентних, кредибилних и инклузивних избора које је народ Габона жељно очекивао. Поред тога, постоји неодговорно и непредвидиво управљање које води ка континуираном погоршању друштвене кохезије, ризикујући да земљу гурне у хаос“, рекли су у обраћању.

У престоници Либрвилу одјекивали су пуцњи након телевизијског обраћања војних функционера, јавља репортер Ројтерса.

Тензије у Габону биле су високе након суботњих председничких и парламентарних избора, при чему је Али Бонго желео да продужи 53-годишњи утицај своје породице, док је опозиција хтела да унесе промене у овој сиромашној земљи, али богатој нафтом и какаом.

Недостатак међународних посматрача као и одлука власти да прекине интернет сигнал и уведе ноћни полицијски час широм земље изазвали су забринутост и сумњу у регуларност изборног процеса.

Бонго је дошао на власт када му је отац Омар умро 2009. године. Године 2018. доживео је мождани удар, због којег скоро годину дана није могао да обавља функцију, што је довело до позива да се повуче.

Следеће године, након неуспелог покушаја државног удара, побуњени војници су послати у затвор.

Крајем јула државни удар догодио се у Нигеру, а војној хунти подршку су дали Мали и Буркина Фасо, док земље Ековаса разматрају војну интервенцију у тој земљи.

За 60 година независности само три председника

Габон се налази на западној обали Африке, а од стицања независности од Француске 1960. године имао је само три председника. Омар Бонго, отац у суботу реизабраног Алија, владао је више од четири деценије, до своје смрти 2009. године.

Током његовог председништва, Габон је одржавао блиске односе са Француском у оквиру система познатог као "Франкафрик“, примајући и политичку и војну подршку у замену за пословне услуге.

Односи су, међутим, захладнели откако Али Бонго победио на спорним изборима 2009. године, а француске власти су покренуле истрагу о корупцији.

Габон је велики произвођач нафте, али трећина становништва ове земље живи у сиромаштву, наводи Светска банка.

Габон има популацију од 2,3 милиона људи, званични језик је француски, а главни град Либрвил. Површина земље изности 267.667 километара квадратних.

уторак, 02. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару