Читај ми!

Јапан почео да испушта отпадне воде Фукушиме у Тихи океан

И поред протеста Кине, Јужне Кореје и заједница рибара, из јапанске нуклераке "Фукушима даићи" почело је испумпавање воде која садржи радиоактивни трицијум у Тихи океан.

Јапан је почео да испушта у Тихи океан више од милион тона загађене воде  из уништене нуклеарне електране "Фукушима даићи", пренела је новинска агенција Кјодо, што је изазвао протесте и забрану увоза из Кине и Хонгконга, као и гнев због оближње риболовне заједнице, преноси Гардијан.

Токијска енергетска компанија (Tokyo Electric Power Company, ТЕПКО), испумпала је малу количину воде, два дана након што је јапанска влада одобрила план.

Тепко је саопштио да је истакање воде почело у 13.03 по локалном времену и да нису уочене никакве абнормалности са пумпом за морску воду или околним објектима.

Предвиђено је да представници тела Уједињених нација, Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА), која је одобрила план, буду на лицу места, док би радници Тепка требало да узму узорке воде касније током дана.

Пражњење, за које се очекује да ће трајати од 30 до 40 година, изазвало је гнев у суседним земљама и забринутост рибара да ће уништити њихову делатност јер се потрошачи већ клоне морских плодова ухваћених у Фукушими и око ње.

Пекинг је критиковао испуштање тешке воде назвавши га "изузетно себичним и неодговорним".

"Океан је заједничка својина читавог човечанства, а насилно испуштање нуклеарне отпадне воде Фукушиме у океан је крајње себичан и неодговоран чин који игнорише међународне јавне интересе", наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Кине.

Вода ће у почетку бити пуштена у скромним количинама и уз додатне провере, рекао је Тепко, а очекује се да ће први циклус испуштања, од укупно 7.800 кубних метара, трајати 17 дана.

Та вода је коришћена за хлађење три нуклеарна реактора која су се истопила након што је нуклеарку "Фукушима даићи" погодио снажни цунами у марту 2011. године.

Таласи су уништили и резервно снабдевање електране електричном енергијом што је приморало власти да наложи евакуацију 160.000 људи, што је најгоре нуклеарна несрећа на свету од Чернобиља.

Технологија на лицу места користи се за уклањање већине штетних материја, али није у стању да филтрира трицијум, радиоактивни изотоп водоника који се сматра релативно безопасним јер, како тврди Тепко, емитује веома слаб ниво зрачења и не акумулира се нити концентрише унутар људског тела.

Критичари испуштања кажу да недостатак дугорочних података значи да је немогуће са сигурношћу рећи да трицијум не представља претњу људском здрављу или морском окружењу.

Гринпис је саопштио да ризици од зрачења нису у потпуности процењени и да су биолошки утицаји трицијума, угљеника-14, стронцијума-90 и јода-129 – који ће бити ослобођени као део пражњења – "занемарени".

недеља, 07. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару