Читај ми!

Западноафричке земље изабрале дан де за војну интервенцију, Буркина Фасо и Мали распоредили ратне авионе у Нигеру

Блок западноафричких земаља Ековас спреман је за "војну интервенцију" у Нигеру уколико таква наредба буде издата, поручио је комесар организације за политичка питања Абдел Фату Муса, након дводневног самита министара одбране земаља Западне Африке у Акри, престоници Гане. Специјални представник Уједињених нација за западну Африку отпутовао је у Нигер да би разговарао о изгледима за решавање кризе након војног удара. Буркина Фасо и Мали распоредили ратне авионе у Нигеру у знак солидарности.

Комесар Ековаса за политичка питања Абдел Фату Муса рекао је да је дан де за интервенцију изабран, али да Ековас неће унапред саопштити када ће то бити.

"Војна интервенција није наша омиљена опција, али смо дужни да то учинимо због нигерске хунте", рекао је Фату Муса.

Навео је да ће интервенција у Нигеру била "кратког века" јер би њен циљ био обнављање уставног поретка.

Навео је и да земље Ековаса не планирају да воде "бесконачни дијалог".

Солидарност Буркине Фасо и Малија "са народом Нигера"

Буркина Фасо и Мали распоредили су ратне авионе у Нигеру, у знак солидарности са земљом у којој је прошлог месеца изведен војни пуч и да помогну у одбијању евентуалне агресије, јавио је нигерски ТВ канал РТН.

Како се наводи, Буркина Фасо и Мали на тај начин спроводе своје обавезе наведене у заједничком саопштењу о солидарности са Нигером.

Да подсетимо, владе Буркине Фасо и Малија изразиле су 31. јула солидарност са народом Нигера, упозоравајући да ће обе земље сваку евентуалну војну интервенцију у Нигеру сматрати као објаву рата и њима.

Представник УН стиже у Нигер

У међувремену, специјални представник Уједињених нација за западну Африку и Сахел Леонардо Сантос Симао отпутовао је у Нигер да би разговарао о изгледима за решавање кризе након војног удара, рекао је портпарол генералног секретара УН Стефан Дижарик.

"Очекује се да ускоро стигне у главни град Нигера Нијамеј. Планира да се састане са Националним саветом за спас отаџбине. Остаје у контакту са представницима Ековаса, заинтересованим странама у Нигеру и другим заинтересованим странама ради брзог и мирног решавања проблема", рекао је Дижарик на брифингу, преноси РИА Новости.

Војска Нигера је крајем јула објавила на националној телевизији вест о свргавању председника Мухамеда Базума са власти.

Већина западних лидера и регионална организација Ековас осудили су пуч.

Почетком августа, учесници хитног састанка начелника генералштабова Оружаних снага земаља Ековаса одржаног у Абуџи усвојили су план у случају војне интервенције у Нигеру.

петак, 05. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару