Читај ми!

Норвешка алпинисткиња оптужена за гажење преко умирућег носача због светског рекорда

Норвешка алпинисткиња Кристин Харила демантовала је тврдње да је њен тим прегазио помоћника на самрти док се пењао на К2, један од највиших врхова на планети како би оборили светски рекорд.

Кристин Харила каже да је жртва "дезинформација" и "мржње" и да јој је прећено смрћу.

Прошлог месеца постала је најбржи пењач који је успео да се попне на свих 14 највиших планина на свету за само 92 дана.

Њен последњи успон био је на К2 27. јула, након чега је стигла са колегом рекордером, непалским планинаром Тењеном (Лама) Шерпом, у Катманду.

Али током пењања на К2, локални помагач који је био део тима, склизнуо је неколико метара са уске платформе, заплео се у конопце и касније умро на планини.

Касније се појавио снимак на ком се види како пењачи прелазе преко високог носача Мухамеда Хасана из Пакистана.

Двојица мушкараца, који су се пењали на К2 истог дана тврдили су да су други пењачи третирали Хасана као "другоразредно људско биће".

Међутим, Харила је рекла за Скај њуз да је њен тим "сатима покушавао да спасе"  Хасана и да му је један члан тима дао маску за кисеоник јер Хасан није имао своју.

"Били смо одмах иза њега када је пао. Видели смо га како виси наглавачке - врло рано смо одлучили да морамо да покушамо да га окренемо. Лама је покушао да га окрене, али није успео јер је било веома уско и веома стрмо место, и није било безбедно остати“, навела ја Харила.

"Опасно уско грло са снегом и ледом"

Она је навелда да је требало око сат времена да се Хасан врати на стазу, на, како је описала, "опасно уско грло", са ледом и снегом.

Према њеним речима, група је одлучила да се раздвоји, при чему су она и Лама наставили ка врху, након што је њен тим за фиксирање наишао на потешкоће.

"Морали смо да донесемо одлуку да се раздвојимо. А на овом месту је веома, веома уска стаза и немогуће је имати 10 људи који помажу јер има места само за једног иза и једног испред", каже светска рекордерка.

Упитана о локацији инцидента истакла је да се то догодило на вероватно најопаснијем делу К2, и да је "К2 вероватно најопаснија планина од свих великих планина".

"Знамо да је веома ризично остати тамо - али морали смо да покушамо да га спасемо", истиче.

Рекла је да је њен камерман Габријел остао са Хасаном и дао му топлу воду и кисеоник.

Харила је казала да је љута због тога што је велики број људи оптужује за несрећу.

"Ово није била ничија грешка, не можете да коментаришете када не разумете ситуацију, а слање претњи смрћу никада није у реду", указује Харила.

Након што је стигла до врха, снимила је "емотивни" видео који слави њихов рекордни успон.

Казала је да је Хасан умро док се спуштала низ планину, и да она и њен тим нису успели да извуку његово тело јер није било "безбедно да га носе доле“.

"Заиста је трагично оно што се догодило, и саосећам са породицом. Ако ништа друго, надам се да можемо нешто да научимо из ове трагедије", додала је Харила.

Камерманова верзија

Немачки камерман Филип Флемиг је у то време био на К2 и направио снимке дроном, али је одлучио да не настави уз планину јер су услови били превише опасни.

Рекао је када је прегледао видео снимак у базном кампу, видео је десетине људи како ходају преко господина Хасана.

"Још је био жив. На следећем снимку само га је једна особа трљала, а ја сам рекао: 'Зашто? Зашто га нису спустили'. Из моје стручности у планинарењу – а то радим 35 година – нико ми не може рећи да се овом човеку није могло помоћи", казао је Флемиг.

Флемиг наводи да је све више примера да планинари на 8.000 метара који помажу другима да се спусте.

"Знам где је пронађен. Знам каква је могућност да га спустимо. То су само снежне падине. Не постоји разумно објашњење за овакво понашање", напомиње Флемиг

Аустријски планинар Вилхелм Штајндл, који је био на планини тог дана, али се вратио због услова, рекао је за аустријски лист Стандард да би то "било незамисливо у Алпима.

"Третирали су га као другоразредно људско биће. Да је био западњак, одмах би био спасен. Нико се није осећао одговорним за њега. Оно што се тамо догодило је срамота. Жив човек је остављен да лежи да би се могли поставити рекорди“, напомиње Штајндл.

Додаје да је Хасан имао 27 година и био отац троје деце. 

Стручњаци кажу да је К2, друга највиша планина на свету, опаснија од Евереста јер је подложан лавинама и обрушавању камења.

Кристин Харила и њен непалски водич Тењен Лама попели су се на 14. највиших планинских врхова за нешто више од три месеца, чиме су поставили светски рекорд у брзини освајања врхова изнад 8.000 метара.

четвртак, 08. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару