Читај ми!

Немачка пензија више није сан за многе, жене у тежем положају

Према подацима Министарства рада, просечна пензија у Немачкој после 45 година уплаћивања у фонд за пензионо осигурање је 1.543 евра. То је премало, сматра странка Левице.

Просечна пензија након најмање 45 година рада у Немачкој износи 1.543 евра. Тај податак је изнела немачка влада у одговору на посланичко питање шефа посланичког клуба Левице у Бундестагу Дитмара Барча.

Разлика између пензија жена и мушкараца износи неколико стотина евра. Просечна "мушка" пензија износи 1.637, а "женска" – 1.323 евра.

Просек на западу земље је већи од просека у бившим источнонемачким покрајинама и износи 1.605 евра, према 1.403 евра на истоку.

"Срамотан биланс политике"

Поменут просечан износ пензије је за Барча "срамотан биланс пензионе политике у последње две деценије". То што жене и источни Немци имају битно мање пензије, за њега је знак "да смо далеко од праведног система примерених пензија".

Овај политичар је од савезне владе затражио да "ове године као комепензацију за инфлацију уведе ванредно повећање пензија од 10 одсто за све пензионере".

Према његовим речима, "не може бити да министри, државни секретари и државни службеници добију 3.000 евра за инфлацију, а пензионерима и даље опада куповна моћ".

Жене имају за трећину мању пензију од мушкараца

Барч је затражио реформу пензионог система. Да би пензије биле веће, могла би да се формира "пензиона каса за све" и то би, према његовој замисли, било осигурање у које допринос уплаћују сви запослени: "И службеници, и самостални привредници, и пре свега посланици и министри".

Пензија је у Немачкој у просеку за 48 одсто мања од плате коју је радник добијао.

Савезни Завод за статистику је потврдио да жене у старости финансијске слабије стоје од мушкараца. Према резултатима истраживања доходака и услова живота из 2021. године, жене старије од 65 година имају просечну бруто-пензију од 17.814 евра годишње, а мушкарци 25.407 евра – за трећину више.

Као разлози за то се наводе чињенице да жене делом раде у браншама где су плате мање, да често немају пуно радно време и да чешће и дуже иду на одсуства због старатељског рада, на пример, због деце или чланова породице који су упућени на туђу негу.

Притом су цене смештаја односно доплате у старачким домовима поново "скочиле" почетком јула. У првој години станари морају из свог џепа да плате у просеку 2.548 евра месечно – 348 евра више него средином 2022. Главни разлог је повећање плата особља.

петак, 09. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару