Читај ми!

Израелска операција у кампу у Џенину ближи се крају, Махмуд Абас тврди да је реч о ратном злочину

Помоћник израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа рекао је да ће операција у граду Џенину ускоро бити окончана. У жестоким борбама, можда и најтежим у последње две деценије, убијено је најмање десет Палестинаца, ухапшено 120 а на хиљаде људи је избегло. Израелске одбрамбене снаге тврде да нападају терористичку инфраструктуру.

Израел је у понедељак рано ујутру покренуо рацију у којој је учествовало на стотине командоса уз подршку дронова. Палестинска администрација је након тога обуставила контакте са Израелом, што је изазвало забринутост САД и Уједињених нација.

Мета операције под кодним називом "Дом и башта" је избеглички камп у којем се, према тврдњама израелских снага, налази терористичка инфраструктура коју подржава Иран. Реч је о, како наводе, оружаним палестинским фракцијама које су одговорне за пораст оружаних и бомбашких напада.

Из батаљона у Џенину, који окупља наоружане људе из палестинских група Фатах, Хамас и Исламски џихад, саопштено је да ће се "против окупационих снага борити до последњег даха и метка".

Десет страдалих, сто повређених

Један Палестинац који је рањен током сукоба преминуо је ноћас, а јутрос је пронађено још једно тело. Тиме је број погинулих порастао на десет, док је око сто рањених, од којих је двадесет у тешком стању, саопштило је палестинско министарство здравља.

Фракција Исламски џихад наводи да су четворо страдалих њихови борци, док Хамас наводи да је страдао и један њихов борац.

Засад није познато да ли су преосталих петоро страдалих били цивили, али је реч о мушкарцима од 17 до 23 године.

Операција близу краја

Израелски саветник за националну безбедност Цачи Ханеби рекао је за Радио Кан, након релативног затишја током ноћи, да је операција близу постизања постављених циљева, док из ИДФ-а наводе да би могла за неколико дана да буде окончана.

Израелска војска је саопштила да има потврду да су њене снаге убиле девет Палестинаца и да су сви били борци.

Очекује се да ће данас бити затворене фирме широм окупиране Западне обале, у знак протеста због ове операције, коју је палестински председник Махмуд Абас описао као "ратни злочин".

Евакуисано три хиљаде људи

Палестински Црвени полумесец саопштио је да је евакуисао 500 породица, односно око 3.000 људи из кампа, у којем око 14.000 људи живи на мање од пола квадратног километра и која је била једно од жаришта таласа насиља на Западној обали више од годину дана.

Сједињене Државе су у понедељак навеле да поштују право Израела да се брани, али су истакле да цивилне жртве треба да буду избегнуте. Уједињене нације су саопштиле да све војне операције треба да буду у складу са међународним правом.

Стотине бораца Исламског џихада, Хамаса и Фатаха живе у кампу који је обезбеђен низом препрека и осматрачница. 

У уторак је војска саопштила да је гранична полиција пронашла подземни шахт за складиштење експлозива у избегличком кампу, као и да су демонтирали две осматрачнице.

недеља, 07. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару