Читај ми!

Жене бивших бораца ИСИС-а из Новог Пазара ексклузивно за РТС о животу у курдском кампу у Сирији

Две жене из Новог Пазара које са децом годинама живе у тешким условима у кампу у Сирији, након што су њихови мужеви, бивши борци "Исламске државе" ухапшени, испричали су фото-репортеру из Србије Горану Томашевићу зашто су дошле у ту земљу. Признају да се кају због деце, да чекaју сусрет са породицом са Балкана, али и мантије и ћевапе. Позивају Србију да их врати у земљу.

Фото-репортер Глоб енд мејла Горан Томашевић разговарао је на северу Сирије, делу територије који доминантну контролишу Курди, са две жене из Новог Пазара које су са децом годинама у кампу Ал Рож у коме се, како се процењује, налази око четири хиљаде људи без основних животних услова.

Алма Смајловић из Новог Пазара испричала је да је држављанка Србије, те да је у Сирију дошла 2014. са породицом, а да се у кампу налази шест година, од 2017. године.

"Издржавам казну, сматрам да је илегална. Шест година, још увек нема пресуде. Ту сам са своје четворо малолетне деце", прича Смајловићева у видео-снимку приказаном у емисији Око магазин.

Каже да се њен осамнаестогодишњи син налази у курдским затворима, за које Курди наводе да су центри за рехабилитацију дечака који су били у Исилу.

"Била сам три године у Исилу, тако се и овде патим шест година у кампу. Нисмо навикли на овакву врсту живота. Желимо и апелујемо на Србију да нас врати, да нам да шансу за нормалан живот. Ту смо да побијемо стереотипе који се везују за нас", испричала је Смајловићева.

Недостаје породица, али и мантије и ћевапи

Друга жена из Новог Пазара започиње причу речима да се удала за погрешног човека. "Довео ме је у Сирију и када сам покушала да избегнем, нисам могла. Он је мртав, а ја сам се заглавила овде и чекам излаз", додаје.

На питање фото-репортера Томашевића какав је живот у кампу одговара: "Са лудим женама, овако нико не жели да живи. Желим да се вратим у нормалан свет, где су људи цивилизовани, да виде моја деца шта је живот, цивилизован народ".

Испричала је и да јој недостају слобода, породица, цивилизовани народ, али и ћевапи, бурек, мантије...

Деца затворена, без заштите и контакта са светом

Фото-репортер из Хрватске Зоран Мариновић за Око магазин преноси да деца са Балкана бивших бораца "Исламске државе" у Сирији живе без здравствене заштите и образовања у такозваним центрима за рехабилитацију.

"Недостају ми мајка, сестра, породица и Србија, да живим, да се играм", испричао му је један младић из Новог Пазара који је са седам година доведен у Сирију. Фото-репортер прича и да га је питао да ли би желео да буде ауто-механичар или можда ватрогасац, али да момак није ни знао шта су та занимања.

Осaмнаестогодишњак се присећа и да је волео да игра фудбал, те да је навијао за Црвену звезду, као и да би једног дана желео да буде у Реал Мадриду.

Бивши припадник ИСИС-а: Хтео сам да помогнем муслиманима

Некадашњи припадник "Исламске државе" пореклом из Хаџића из Босне, отишао је у рат у Сирију где је тренутно у затвору, рекао је фото-репортеру Мариновићу да му је намера била да помогне муслиманима које је, каже, тлачио режим.

На питање да ли је свестан да је тај позив довео до више од пола милиона мртвих и четири милиона избеглица, тврди да за то није знао. "Нисам дошао са том намером, већ да помажем муслиманском народу који је био потлачен. Не правдам се. Цифре које наводиш нисам знао", прича бивши припадник ИСИС-а.

субота, 14. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи