Читај ми!

Столтенберг: Човечанство пред огромним безбедносним изазовима

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг на осамнаестој годишњој Конференцији Алијанске о контроли наоружања, разоружању и неширењу оружја за масовно уништење истакао је да је човечанство ушло у период огромних безбедносних изазова.

Јенс Столтенберг је у обраћању делегатима на конференцији НАТО истакао да су "неодговорни поступци Кремља" о обустављању учешћа у нуклеарном споразуму Нови СТАРТ, као и да су осмишљени да одврате Алијансу од подршке Украјини.

''Званични Кремљ је одлучио да укине контролу наоружања и поткопа стратешку стабилност обустављањем учешћа у Новом СТАРТ уговору, непоштовањем споразума о нуклеарним ракетама средњег домета. уз све израженију провокативну нуклеарну реторику и претње да ће разместити тактичко нуклеарно оружје у Белорусији", рекао је Сртолтенберг, објављено је на сајту НАТО.

"Пекинг има глобалну одговорност"

Предочио је и да се очекује да ће Кина до 2035. године имати око 1.500 нуклеарних бојевих глава. "Дугорочно, морамо поново размислити и прилагодити наш приступ опаснијем и изазовнијем свету. Као глобална сила, Кина има глобалну одговорност. Пекинг би имао користи од повећане транспарентности, предвидљивости и безбедности споразума о контроли наоружања", рекао је Столтенберг.

Поручио и је да је НАТО платформа за сарадњу са Кином и широм међународном заједницом на обострану корист. Према његовим речима, с једне стране прети колапс међународног поретка контроле наоружања и неограничено ширење оружја за масовно уништење са дубоко опасним последицама, а с друге је алтернативни пут.

Генерални секретар НАТО рекао је и да се безбедносно окружење можда променило, али ''принципи одржавања безбедности нису''.

уторак, 17. септембар 2024.
9° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи