Ким Џонг Ун: Испалили смо балистичку ракету како бисмо утерали страх у кости непријатељима

Северна Кореја саопштила је да је испалила интерконтиненталну балистичку ракету да би, како је навела, утерала страх у кости непријатељима.

Ким Џонг Ун: Испалили смо балистичку ракету како бисмо утерали страх у кости непријатељима Ким Џонг Ун: Испалили смо балистичку ракету како бисмо утерали страх у кости непријатељима

Ракета је лансирана у четвртак ујутро, неколико сати пре него што се јужнокорејски председник Јун Сук Јeoл састао са јапанским премијером Фумиом Кишидом на самиту који је делимично имао за циљ обнову безбедносних веза између америчких савезника суочених са севернокорејским нуклеарним претњама.

Севернокорејска званична новинска агенција саопштила је да је председник Ким Џонг Ун надгледао пробно испаљивање ракете "хвасонг-17" и нагласио циљ да се унесе страх у кости непријатељима због, како је рекао, отвореног непријатељства које су према Северној Кореји показале заједничке војне вежбе САД и Јужне Кореје.

Ракета је лансирана под великим углом да би се избегла територија суседа Северне Кореје, а пројектил је достигао максималну висину од 6.045 километара и прешао 1.000 километара пре него што је пао у воде код источне обале земље, саопштила је КЦНА.

Северна Кореја је појачала свој одговор на америчко-јужнокорејске војне вежбе које су највеће ове врсте последњих година, тако што је испалила четири ракете за отприлике недељу дана, пренео је АП.

Администрација америчког председника Џозефа Бајдена жели боље везе између Јужне Кореје и Јапана, које су опадале због историјских питања последњих година, јер се залаже за јачање мреже својих савезника у Азији да би се супротставила севернокорејској нуклеарној претњи и растућем утицају Кине, наводи америчка агенција.

Осим комбинованих вежби које су почеле у понедељак и трају до 23. марта, САД и Јужна Кореја такође учествују у подморничким вежбама, које су почеле у среду, заједно са Јапаном, Канадом и Индијом.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи