Сви Болсонарови дијаманти – истрага о вредним поклонима бившем председнику Бразила

Бивши председник Бразила Жаир Болсонаро биће позван да сведочи у оквиру истраге о оптужбама да је покушао да у земљу илегално унесе накит са дијамантима вредан 3,2 милиона долара, изјавио је бразилски министар правде Флавио Дино.

Флавио Дино је рекао да је истрага у току, као и саслушања, а да ће у неком тренутку и бивши председник бити позван на суд.

Према његовим речима, не постоји одређени рок или датум у ком би Болсонаро требало да добије позив за сведочење и додао да ако бивши председник, који се налази у САД, не сведочи, Бразил "може или не мора" тражити међународно правну сарадњу.

Луксузни накит који је саудијска влада поклонила тадашњем председнику и његовој супрузи Мишел запленили су цариници у октобру 2021. након што је пронађен у ранцу једног владиног помоћника.

Неколико званичника из администрације Болсонара безуспешно је покушавало да поврати накит од царине, јавили су бразилски медији.

Бразилцима је дозвољено да уносе 1.000 долара робе или поклона и плаћају велике порезе за све што је веће од те вредности.

Болсонаров адвокат Куња Буено је у писму полицији рекао да ће бивши председник бразилском суду предати рачуне и о другом поклону.

Буено је нагласио да Болсонаро ни у једном тренутку није "намеравао да се обогати имовином која би се на било који начин могла сматрати јавном" и затражио да се други комплет накита задржи код надлежних до окончања истраге.

Буено је у документу навео да ће се Болсонаро одазвати позиву за сведочење, ако га позове федерална полиција. Адвокат је затражио и увид у евиденцију “ако потврди постојање полицијског увиђаја или сличног поступка”.

Одиа преноси да је истражитељ Адалто Маћадо навео да се “истрага води у тајности“ и, како преноси бразилски портал, јасно ставио до знања да чини да се да се до сада против бившег председника земље није водила истрага.

Болсонаров адвокат је у писму полицији рекао да ће бивши председник бразилском суду предати рачуне и о другом поклону.

Болсонарова влада је, наводи Одиа, четири пута покушала да поврати драгуље, преко министарстава економије, рударства и енергетике и спољних послова, а бивши председник је послао и писмо Федералним приходима у коме тражи да се драгуљи пошаљу Председништву Републике.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи