Коначно ново суђење - хоће ли боксер Ивао Хакамада (87) дочекати да спере љагу са свог имена

Бивши боксер Ивао Хакамада (87), у Јапану је осуђен на смрт за четвороструко убиство 1968. Провео је скоро пола века иза решетака чекајући смртну казну. Пуштен је из затвора 2014. на слободу када су нове ДНК анализе случаја показале да делови одеће пронађене у близини места злочина, нису његови. Скоро девет година пошто је ослобођен његови адвокати и породица покушавају да му омогуће ново суђење на којем би и званично био проглашен невиним. Јапански медији најавили су да ће новог суђења – бити.

Коначно ново суђење - хоће ли боксер Ивао Хакамада (87) дочекати да спере љагу са свог имена Коначно ново суђење - хоће ли боксер Ивао Хакамада (87) дочекати да спере љагу са свог имена

Ивао Хакамада (87) ће поново изаћи пред јапански суд.

Бивши јапански професионални боксер Хакамада је затвореник који је најдуже чекао на извршење смртне казне, наводи организација за људска права Амнести интернешнал.

Осуђен је на смрт 1968. године због суровог убиства директора предузећа за производњу хране, његове жене и двоје деце две године раније, у јуну 1966. године. Јапан је, иначе, једна од две водеће високоразвијене демократске државе која није укинула смртну казну. Друга је САД.

Некадашњи професионални боксер признао је убиство после 20 дана испитивања током кога је и тучен. На суђењу је међутим, Хакамада повукао признање да је починио злочин. Организације за људска права критиковале су ослањање јапанског тужилаштва на Хакамадина признања, за које кажу да их је полиција изнудила силом. Његови адвокати су успели да докажу на основу ДНК анализа да није реч о њиховм клијенту и да су докази фабриковани. Хакамада је пуштен из затвора 2014. године и омогућено му је поновно суђење у окружном суду који је посумњао да су истражитељи могли да подметну доказе о његовој кривици.

Ову одлуку је поништио Виши суд у Токију, али у децембру прошле године, после више од 56 година после хапшења, пронађен је нови доказ који је дао правну основу за покретање новог суђења.

После жалбе, Врховни суд је наложио Вишем суду да поново одлучује о овом случају. Виши суд је одлучио да обнови процес.

"Чекала сам овај дан 57 година и коначно је дошао", рекла је деведесетогодишња Хидеко, Хамадијева сестра. Она је више од пола века тражила правду за њеног брата. „Коначно ми је пао камен са срца."

Породица Иваоа Хакамаде каже да се његово ментално здравље погоршало после деценија проведених у затвору. Бивши боксер се бори с деменцијом.

Не можемо да дозволимо даље одлагање суђења Хакамаду, који има поодмакле године и има психичке и физичке проблеме после 57 година затвора", рекао је Мотоџи Кобајаши, шеф Јапанске федерације адвокатских комора.

Амнести интернешнал поздравља одлуку о поновном суђењу као "дуго чекану шансу за правду".

"Хакамадијево признање је изнуђено и постоје озбиљне сумње у друге доказе који су коришћени против њега", изјавио је Хидеки Накагава, директор јапанског дела ове организације за људска права.

Поновљено суђење може да траје годинама уколико се поднесе посебна жалба. Aдвокати критикују овакав систем. Они су поздравили ову одлуку, али су позвали тужиоце да "брзо започну процес поновног суђења без подношења посебне жалбе Врховном суду".

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи