Ћерка бившег председника Узбекистана поседовала имовину у 12 земаља

Гулнара Каримова, најстарија ћерка бившег председника Узбекистана Ислама Каримова, користила је британске компаније за куповину кућа и авиона новцем стицаним митом и корупцијом, пренео је Би-Би-Си. Позивајући се на извештај организације "Freedom for Eurasia", који би требало да буде објављен 14. марта, британски јавни сервис наводи да је Каримова била део криминалне групе која је контролисала имовину већу од милијарду долара у 12 земаља, укључујући Уједињене Арапске Емирате (УАЕ), Русију и Велику Британију.

Ћерка бившег председника Узбекистана поседовала имовину у 12 земаља Ћерка бившег председника Узбекистана поседовала имовину у 12 земаља

Гулнара Каримова, најстарија ћерка бившег председника Узбекистана Ислама Каримова, користила је британске компаније за куповину кућа и авиона новцем стицаним митом и корупцијом, пренео је Би-Би-Си.

Позивајући се на извештај организације ''Freedom for Eurasia'' (Слобода за Евроазију), који би требало да буде објављен 14. марта, британски јавни сервис наводи да је Каримова била део криминалне групе која је контролисала имовину већу од милијарду долара у 12 земаља, укључујући Уједињене Арапске Емирате (УАЕ), Русију и Велику Британију.

Један од истраживача Слободе за Евроазију Том Мејн рекао је да је случај Каримове један од највећих случајева подмићивања и корупције свих времена. Како се наводи, Каримова је на некретнине у Лондону и Хонгконгу потрошила укупно 240 милиона долара.

Оно што случај компликује за надлежне истражне органе је чињеница да су Каримова и њени сарадници већ продали део имовине коју су наводно стекли корупцијом.

Према овом извештају, Каримова је 2013. продала два стана пре него што је ухапшена, а у њему су наведене и компаније у Лондону и на Британским Девичанским Острвима за које се сматра да су их Каримова и њени сарадници користили како би приходе стечене, наводно, криминалом, потрошили на некретнине и на приватни млазни авион.

Би-Би-Си наводи да су британске власти дуго оптуживане да не чине довољно како би спречиле криминалце из иностранства да користе британску имовину за прање новца, а у извештају се оцењује да је лакоћа с којом је Каримова дошла до имовине у Великој Британији ''забрињавајућа''.

Неко време се мислило да ће Гулнара Каримова наследити свог оца Ислама Каримова, који је обављао функцију председника Узбекистана од 1989. до своје смрти 2016. године.

Би-Би-Си наводи да се Каримова појављивала у музичким спотовима под уметничким именом Гугуша (Googoosha), водила компанију за накит и била амбасадорка у Шпанији.

Чувена Гугуша је 2014, како се наводи, нестала из јавности, а касније се показало да је притворена под оптужбама за корупцију док је њен отац још био на власти и осуђена у децембру 2017. године.

Партнер Каримове, Рустам Мадумаров, и други њени сарадници наведени су у службеним документима као "стварни власници", што је правни израз за особу која на крају има контролу компанија са седиштем у Великој Британији, Гибралтару и Британским Девичанским Отоцима. У извештају се, међутим, наводи да су они били само опуномоћеници Каримове, која је користила компаније за прање стотина милиона долара. Осуђена је 2017. на казну затвора због преваре и прања новца.

Гулнара је, према речима узбекистанског тужиоца, била чланица организоване криминалне групе која је поседовала имовину вредну више од 1,3 милијарде долара, укључујући имања у Лондону у вредности од готово 30 милиона долара, као и хотеле у Дубаију вредности 67,4 милиона долара. На дугом списку оптужби против Каримове налазе се и оптужбе да је преваром стекла имовину вредну 595 милиона долара и примила 869,3 милиона долара мита уплаћених преко офшор рачуна.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи