Си: Кини потребна сигурност, мора да модернизује војску

Председник Кине Си Ђинпинг рекао је да је тој земљи потребна сигурност како би се развијала. Морамо да модернизујемо војску како бисмо од ње направили "велики челични зид", поручио је Си.

Си: Кини потребна сигурност, мора да модернизује војску Си: Кини потребна сигурност, мора да модернизује војску

У првом говору откако је и формално изабран за председника, трећи пут заредом, Си је позвао Кину да ојача националну безбедност.

"Сигурност је темељ развоја, стабилност је предуслов просперитета", рекао је Си на затварању годишње седнице парламента.

Очекује се да ће владајућа Комунистичка партија Кине пооштрити партијски надзор око безбедносних питања, након што је Си заменио неке од водећих безбедносних званичника и уместо њих поставио своје сараднике од поверења, додаје британска агенција.

Си је, такође, рекао да Кина мора да се више ослања на себе и ојача свој научни и технолошки сектор, након што су САД блокирале Пекингу приступ прављењу чипова и најновијих технологија.

Си: Активно ћемо се супротстављати сецесионистичким активностима на Тајвану

Кинески председник изјавио је и да ће се Пекинг стално залагати за поновно уједињење са Тајваном, али и да ће се активно супротстављати сецесионистичким активностима.

"Требало би да се активно противимо спољним силама и сецесионистичким активностима које су усмерене ка тајванској независности. Морамо непоколебљиво напредовати у циљу националног подмлађивања и поновног уједињења", рекао је Си, преноси Гардијан.

Си, који раније није одбацивао могућност употребе силе, нагласио је да је потребно "промовисати мирољубив развој односа у Тајванском мореузу".

Нагласио је и потребу да се у потпуности, верно и одлучно спроводи политика "једна земља – два система", према којој народ Хонгконга управља Хонгконгом и народ Макаа Макаом, уз висок степен аутономије.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи