Северна Кореја са подморнице лансирала крстареће ракете

Северна Кореја је извела пробу током које је испалила две стратешке крстареће ракете са подморнице, објавила је државна новинска агенција КЦНА. Реч "стратешка“ обично се користи за описивање оружја које има нуклеарну способност. Очекује се почетак војних вежби САД и Јужне Кореје.

Северна Кореја са подморнице лансирала крстареће ракете Северна Кореја са подморнице лансирала крстареће ракете

КЦНА је саопштила да су стратешке крстареће ракете испаљене са подморнице "8.24 Ионгунг" у водама код источне обале, у раним јутарњим сатима. Ракете су прешле око 1.500 километара пре него што су погодиле мету.

КЦНА је саопштила и да је лансирање ракета потврдило поузданост система, а тестиране су и подводне офанзивне способности подморнице.

Заједнички начелник штабова Јужне Кореје (ЈЦС) саопштио је да је војска те земље била у приправности, док обавештајна агенција земље ради са својим колегом у САД на анализи лансирања.

Данас би требало да почну заједничке јужнокорејске и америчке вежбе, под називом "Штит слободе 23“, а које ће бити највеће још од 2017. године.

Пјонгјанг сматра да су те вежбе проба за инвазију. Северна Кореја је спровела рекордан број
ракетних тестирања и вежби у протеклој години с циљем да, како наводе власти, појача способности за нуклеарно одвраћање.

Портпарол јужнокорејског министарства уједињења и односа са севером Ку Биоунг-сам оценио је да је "жалосно што Северна Кореја користи редовне, одбрамбене вежбе као изговор за провокацију. Надам се да ће Северна Кореја схватити да од ескалације тензија не могу ништа да добију", рекао је Ку Биоунг-сам.

Северна Кореја има велику подморничку флоту, али 8.24 Ионгунг је једина позната експериментална балистичка ракетна подморница.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи