Дојче веле: Многе земље атрактивније за раднике и предузетнике од Немачке

Међу развијеним земљама, Немачка је тек петнаеста по атрактивности за стране раднике и предузетнике, тврди се у једној студији. Земље попут Новог Зеланда или Шведске котирају се боље.

Дојче веле: Многе земље атрактивније за раднике и предузетнике од Немачке Дојче веле: Многе земље атрактивније за раднике и предузетнике од Немачке

Према резултатима једне студије, Немачка губи на популарности у конкуренцији за квалификоване раднике и осниваче компанија. Према процени Фондације Бертелсман, Немачка је од 2019. године са 12. пала на 15. место у конкуренцији 38 земаља чланица Организације за економску сарадњу и развој.

Студија је проценила пословне шансе дошљака, приходе и порезе, могућности за чланове породице или добијање визе.

Које земље су посебно атрактивне?

Према овом индексу, за висококвалификоване стручњаке најатрактивнији су Нови Зеланд, Шведска, Швајцарска, Аустралија и Норвешка.

Од 2019. и последње евалуације података, услови у Немачкој се нису погоршали, али је дошло до њиховог побољшања у другим земљама, те су оне тако на ранг-листи престигле Немачку.

За предузетнике, према тим подацима, на врху листе налазе се Шведска, Швајцарска, Канада, Норвешка и Нови Зеланд. Немачка је у том сегменту пала са 6. на 13. место.

Као главни проблем наводи се спора дигитализација. Немачка, за разлику од других земаља, захтева и поседовање минималног капитала. Поред тога, у њој је мање изражено прихватање миграната.

У 2023. години по први пут су у оквиру индекса Организације за економску сарадњу и развој испитани и оквирни услови за осниваче фирми (start up). У том сегменту су најатрактивније Канада, САД, Француска, Велика Британија и Ирска.

Немачка је у тој категорији заузела дванаесту позицију. Аутори студије као разлоге за такву оцену виде мање могућности за напредовање у каријери, премало иноватора и недостатак томе прилагођених виза.

Немачки универзитети међу најатрактивнијим

"Немачкој су потребни квалификовани радници, укључујући и оне из иностранства, како би осигурала одржање свог тренутног просперитета", каже о резултатима студије Ралф Хек, извршни директор Фондације Бертелсман.

"Међународно поређење јасно показује шта Немачка треба да уради да би миграција квалификованих радника, која је толико важна за нашу земљу, била још боља."

Немачка се, пак, одлично котира у области високог образовања. Према резултатима студије, по атрактивности за студенте из целог света Немачка се налази на другом месту, иза Сједињених Држава.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи