Нови британски Закон о имиграцији – окрутност или неопходност

Виндзорски оквир – нови споразум са Европском унијом о статусу Северне Ирске и отопљавање односа између Лондона и Брисела у светлу украјинске кризе, дали су премијеру Ришију Сунаку замајац да покуша да реши још један горући проблем – неконтролисану илегалну имиграцију.

Усељавање је, каже Влада, и даље добродошла инјекција за привреду, али само ако је легално.

"Они неће престати да долазе док читав свет не буде знао да ће неко ко у Британију уђе илегално бити приведен и депортован по хитном поступку“, рекла је у парламенту, представљајући нови нацрт закона, британска министарка унутрашњих послова Суела Браверман.

Британски премијер Риши Сунак објашњава да ће сваки илегални усељеник бити упућен или у земљу порекла, уколико је тамо безбедно, или у трећу безбедну земљу попут Руанде.

"Када вас једном депортујемо, биће вам забрањено, као што је то случај у Америци или Аустралији, да икада поново уђете у нашу земљу. Једино тако ћемо разбити пословни модел кријумчара људи“, тврди премијер Сунак.

Лондон против албанске мафије

Ово је премијеров еуфемизам за албанску мафију, која, према све гласнијим тврдњама британских стручњака, на овај начин допрема свежу радну снагу.

Прошле године Ламанш је илегално прешло преко четрдесет пет хиљада људи.

Највећи број илегалних дошљака је из Албаније – око трећине.

Британци су успели да депортују или приволе на повратак тек сваког десетог.

Британија много очекује од децембарскг споразума о сарадњи са Тираном.

Нацрт новог закона о имиграцији угледа се на аустралијски и сачињен је по саветима стручњака из Канбере.

Подсмех лабуриста

Лидер опозиције упозорава да је неспроводив.

"Премијер је и прошле године стајао ту и говорио то исто. Рекли смо да то не може да успе. Они су усвојили закон и број имиграната се повећао. Он се само заноси. Не зна где ће ти људи бити упућивани, јер су потрошили 140 милиона фунти на Руанду и то не функционише. Не знају како ће те људе враћати, јер овај нацрт не прате међународни споразуми о репатријацији и депортацији. Не зна да нам каже ни када ће овај хаос бити доведен у ред, јер су ово само нова наклапања и залудна обећања“, упозорава лидер лабуриста сер Кир Стармер.

Подсмех јавности изазвала је у фуснота на самом предлогу закона, којом се упозорава да он „можда није у складу са Европском конвенцијом о људским правима“.

"Уверени смо да је нацрт у сагласју са домаћим и међународним правом, али истовремено ми померамо границе и испробавамо нове и иновативне правне позиције“, објаснила је Би-Би-Сију тај необичан потез британска министарка унутрашњих послова Суела Браверман.

Поређења са нацистичком Немачком

Порески обвезници троше шест милиона фунти дневно на смештај имиграната.

И поред тога, славни фудбалер и спортски коментатор Гери Линакер погодио је у жицу опаском да су предложене мере окрутне и личе на Немачку из тридесетих година прошлог века.

Британска министарка унутрашњих послова Суела Браверман истиче да је разочарана потезом Линакера.

"Поредити наше мере, које су законите, одмерене и пуне саосећања, са Немачком из 1930-их година, ником не помаже“, сматра она.

Самит Макрон–Сунак и ново отопљавање на Ламаншу

Отопљавање односа Лондона и Брисела одражава се и на сарадњу са Паризом.

У новембру су две земље најавиле улагања од преко 72 милиона евра у заједничку контролу Ламанша.

Та тема, поред рата у Украјини, доминира и данашњим самитом Макрон–Сунак.

Директорка европског програма Института Монтењ Џорџина Рајт наглашава да је у последње две до три године сарадња Британије и Француске је појачана било да је реч о патролирању плажама са којих бродови крећу или о улагању у строже контроле.

"Мислим да ће бити саопштења о још тешњој сарадњи. Но, сама чињеница да је премијер Сунак објавио нацрт закона пре самита указује да његов исход неће бити онакав каквом се надао“, сматра она.

На крилима споразума о Северној Ирској, премијер Сунак жури да са своје листе пет приоритета прецрта барем још један пре нових избора.

Зауздавање имиграције за конзервативце је питање опстанка на власти.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво