Читај ми!

Домороци у Норвешкој одбранили пашњаке, ветропаркови претили да угрозе ирвасе

Норвешки министар енергетике упутио је извињење домородачком народу Сами због изградње ветропаркова на пашњацима ирваса, називајући тај чин кршењем људских права.

Извињење норвешког министра за енергетику Терјеа Асланда уследило је након једнонедељних протеста народа Сами, других грађана и активиста против изградње ветропаркова што је довело до кризе у влади ове државе. 

"Извинио сам се у име владе и сектора за узгој ирваса, због чињенице да су дозволе за изградњу ветропаркова представљавлале кршење људских права", истакао је Асланд током конференције за медије.

Норвешки врховни суд пресудио је 2021. године да су издрадњом ветропаркова у Фосену у централном делу Норвешке прекршена права народа Сами, а на основу међународне конвенције о људским правима.

Демонстранте у Норвешкој подржала је и шведска активисткиња за заштиту животне средине Грета Тунберг.

Током протеста демонстранти су блокирали улаз у министарство енергетике и друге владине објекте у Ослу, захтевајући уклањање 151 турбине за ветропаркове, тврдећи да је прелазак на зелену енергију потребан, али не на рачун права староседелаца.

Aсланд је рекао да влада Краљевине Норвешке није решила проблем, али је додао да и даље верује да би могло бити могуће да се подржи производња електричне енергије и узгој ирваса у Фосену.

субота, 28. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи