Читај ми!

Западна обала на ивици амбиса – убиства, паљевине и позиви на обрачуне

Страсти на Западној обали прокључале су до усијања после убиства двојице Израелаца и осветничких напада израелских демонстраната у Хавари, недалеко од Наблуса. Спаљене су десетине аутомобила и објеката, а локалне палестинске власти су Израелце оптужиле за смрт једне особе. Стање на терену на ивици рата, лидери позивају на разум. У последњих пет дана 12 мртвих и више од 100 рањених.

Западна обала на ивици амбиса – убиства, паљевине и позиви на обрачуне Западна обала на ивици амбиса – убиства, паљевине и позиви на обрачуне

Серију инцидената покренуло је у недељу пре подне убиство двојице Израелаца, за које су власти у Тел Авиву оптужиле Палестинце, што је изазвало талас револта међу израелским насељеницима у Наблусу, који су одмах затим кренули ка насељу Хавара.

За неколико сати насиља убијена је једна и повређене четири особе, док је спаљено неколико десетина аутомобила и продавница, чији су власници Палестинци, потврдиле су локалне власти.

Нови талас насиља уследио је само четири дана после акције израелских специјалаца и припадника тајне службе Шин бет у Наблусу у којој је убијено десет, а рањено око 100 Палестинаца. Пуцњава је избила пошто су Израелци покушали да ухвате припаднике Исламског џихада, одговорне за убиство једног припадника израелских оружаних снага.

Насиље у Хавари почело је у недељу увече, када је неколико десетина у црно одевених израелских досељеника почело да пали аутомобиле и објекте по том месту, нападајући повремено и новинаре израелских медија, јавља Џерузалем пост.

Ситуација је почела да се смирује тек када су интервенисали припадници израелске граничне службе, војска, полиција и ватрогасци, који су из запаљених кућа успели да евакуишу девет палестинских породица.

Готово истовремено, са локалних џамија емитовани су позиви Палестинцима да се супротставе нападачима, али је некако избегнута директна конфронтација те две групе. Ипак, палестински демонстранти су запалили јеврејско светилиште, гроб Јосифов, који се налази у том граду. Ово јеврејско светилиште већ је оштећено у сличном инциденту у априлу прошле године.

Протести су се, брзо, пренели на Појас Газе, где су израелске снаге раниле тројицу Палестинаца.

За разлику од нереда прошле седмице, чак је и релативно умерени покрет Фатах позвао Палестинце да се супротставе Израелцима, док је израелски премијер Бењамин Нетанјаху позвао сународнике да "не узимају правду у своје руке".

Премијер је такође подсетио да су израелске снаге безбедности протеклих седмица "елиминисале десетине терориста и спречиле десетине терористичких напада" и убрзо затим позвао шефове служби безбедности на хитан састанак, како би се проценило безбедносно стање на Западној обали.

На разум су позвали и председник Израела Исак Херцог и министар одбране Јоав Галант.

Лидери локалних Израелаца су пак позвали становништво на освету, док је заменик шефа регионалног већа Давиди Бен Зион најавио "брисање" Хуваре после убиства двојице Израелаца.

Насиље је подржао и најмање један посланик израелског парламента, Кнесета.

Израелско министарство одбране послало је појачања у регион Хаваре, а до понедељка пре подне у тај део Западне обале стигле су најмање две нове чете израелских одбрамбених снага. Појачане су и мере опреза у Јерусалиму и Појасу Газе.

Палестински председник Махмут Абас, чији је утицај последњих година готово занемарљив, осудио је упад израелских демонстраната, наводећи да представља покушај да се униште међународна настојања да се та криза реши.

Истовремено, палестински премијер Мухамад Штајех је позвао на поновно активирање Народних комитета за заштиту, наводећи да је влада Бењамина Нетанјахуа у потпуности одговорна за нови талас насиља.

"Ови злочини ће бити уписани на листу злочина Израела пред будућим међународним судом", рекао је Штајех на седници кабинета, јавља дневник Ел Кудс, набрајајући "убиства, паљевине и терорисање жена и деце".

Палестинска влада је, такође, навела да је 60 Палестинаца страдало у израелским акцијама у претходна два месеца.

У сукобима на Западној обали, само прошле године убијено је око 170 људи, односно 150 Палестинаца и 20 Израелаца.

У претходних месец дана, администрација Џозефа Бајдена је у регион упутила чак три висока званичника – државног секретара Ентонија Блинкена, шефа Централне обавештајне агенције Вилијaма Бeрнса и саветника за националну безбедност Џејка Саливена – у покушају да спусте тензије и поставе какве-такве основе за почетак смислених преговора.

У условима у којима је тешко и замислити померање односа између Израелаца и Палестинаца са најниже тачке у последњих двадесетак година, све очи упрте су у Хамас, чији су припадници испалили пројектил на кибуц Нахал Оз.

Ракету је оборила израелска противваздушна одбрана, а одмах затим бомбама је уништена Хамасова база у Појасу Газе.

Пројектил који су испалили припадници Хамаса, као и неколико дронова који су виђени и често обарани изнад Израела, тврди Тел Авив, направљени су од компоненти произведених у Ирану, укључујући и беспилотну летелицу коју су изнад Сирије оборили Американци.

"Иран је постао светски значајан извозник наоружања и има контакте са најмање педесет држава о извозу оружја... Свет се мора ујединити и предузети хитне кораке како би зауставио Иран", рекао је израелски министар.

Оптужбама су се придружили и Американци, који су улогу Ирана описали као кључну у настојањима Русије да добије рат против Украјине, посебно због испорука неколико различитих типова беспилотних летелица које се користе против украјинских снага.

Тврдње Американаца подржали су и највиши званичници власти у Кијеву, укључујући председника Володимира Зеленског, али званична истрага о пореклу дронова-самоубица на ратишту још није окончана.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи