Читај ми!

Мега затвор у Ел Салвадору, снимци и фотографије уласка првих затвореника

Влада Ел Салвадора преместила је две хиљаде осумњичених чланова банде у новоотворени "мега затвор", што је последњи корак у контроверзном покушају сузбијањa криминала који је довео до пораста затворске популације те централноамеричке нације.

Председник Ел Салвадора Најиб Букеле навео је на Твитеру да ће "мега затвор" бити дом затвореника и да више неће моћи да нанесу штету становништву.

Око 2.000 оптужених чланова банде пребачено је у петак у "Центар за затварање тероризма" капацитета 40.000 људи, који се сматра највећим затвором у Америци.

На видео снимку који је објавио Букеле, виде се затвореници обријаних глава како трче кроз нови затвор у ћелије. Многе на телу имају тетоваже са ознакама банди.

Букеле је затражио од савезника у конгресу Ел Салвадора да усвоје ванредно стање прошле године, које је од тада неколико пута продужено, а које суспендује нека уставна права након драматичног повећања убистава која се приписују насилним бандама. 

Од тада је више од 64.000 осумњичених ухапшено.

Хапшења се могу извршити без налога, приватне комуникације су доступне влади, а притвореници више немају право на адвоката.

Организације за људска права тврде да су оштећени и невини људи, укључујући десетине оних који су умрли у полицијском притвору.

Букелеово сузбијање банди и даље је широко популарно међу Салвадорцима, а министар безбедности земље рекао је за Ројтерс да ће се акције наставити док сви криминалци не буду ухваћени.

Мегазатвор у Теколуци, 74 километра југоисточно од главног града Сан Салвадора - састоји се од осам зграда. Свака од њих има 32 ћелије од око 100 квадратних метара за смештај "више од 100" затвореника, навела је тамошња влада. 

Власти су саопштилеи  да криминалне групе као што су МС-13 и Барио-18 броје десетине хиљада чланова и да су одговорне за убиства, изнуду и трговину дрогом. Циљ масовних хапшења је да банде "потпуно нестану", истиче влада Ел Салвадора.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи