Читај ми!

Иранске ракете стижу у Сирију, Израел спреман за нове мете

Власти у Техерану спремне су да Сирији испоруче противавионски систем "Хордад 15", после серије израелских удара на циљеве који се повезују са милицијама блиским Револуционарној гарди. Израел у Украјини испитује оборене иранске дронове. Носач дронова ускоро спреман, најавио први човек иранске војске.

Иранске ракете стижу у Сирију, Израел спреман за нове мете Иранске ракете стижу у Сирију, Израел спреман за нове мете

Серија тајних напада израелског ратног ваздухопловства на циљеве у Сирији навела је власти у Дамаску да набаве нове противваздушне системе, укључујући ирански "хордад 15", јављају ирански медији.

Ирански државни радио је ту вест објавио после сусрета министра одбране са највишим званичницима ратног ваздухопловства, уз коментар да су "Сирији потребни противваздушни системи и паметне бомбе".

Западни извори су ову вест протумачили као "готов посао", наводећи да се ирански пројектили ускоро очекују у Сирији, уз ограду да за сада није јасно да ли ће њима управљати Иранци или сиријски војници.

Систем "хордад 15" домета око 150 километара може истовремено да прати шест циљева и Иранци тврде да је њиме, изнад Персијског залива, оборен најмање један амерички дрон RQ-4 "глобал хок".

Ракете за одвраћање Израела

Нова иранско-сиријска сарадња уследила је после серије напада израелске авијације у Сирији који се повезују са растућом мрежом утицаја Ирана у тој држави. На мети су били Палмира, Тартус, Латакија, Алеп, Дамаск и Хомс.

Иран и Сирија су средином 2020. године потписале споразум о војној сарадњи, који је командант Револуционарне гарде, генерал Мохамад Багери описао као "развој сиријских противваздушних снага".

Цена нове иранске стратегије у Сирији процењује се на неколико десетина милиона долара, усмерених углавном на оспособљавање сиријских снага да се супротставе ваздушним нападима Израелаца.

Како би смањили штету од оваквих напада, Иранци су покренули озбиљну операцију модернизације сиријске протвваздушне одбране, укључујући пројектиле земља-ваздух "сајад 4Б" и "бавар 373".

"Врло је вероватно да ћемо Сирији испоручити радаре и пројектиле", навела је иранска државна телевизија.

У серији тајних напада, осим сиријских војника и цивила, убијено је и најмање десет припадника иранске Револуционаарне гарде, укључујући и двојицу пуковника - Мортезу Саеднежада и Ехсана Карбалаипура, чију су смрт потврдиле и власти у Техерану.

Крајем новембра, убијен је пуковник Давуд Џафари, кога израелске обавештајне службе описују као главног координатора развоја сиријске противваздушне одбране, али и сложене заједничке мреже припадника Хезболаха, Револуционарне гарде и сиријских снага.

Како наводе западне обавештајне службе, већина објеката које су гађали Израелци припадају Хезболаху, односно јединици 4400, одговорној за пребацивање војне опреме из арсенала иранске Револуционарне гарде.

"Шверцерска јединица", како је Мосад назвао Хезболахово одељење 4400, постала је од посредника у примопредаји оружја, веома значајан део проиранских снага у Либану, јер се осим отварања канала за испоруке наоружања претворио у стратешки важан део заједничких операција Револуционарне гарде и Хезболаха.

Сиријски део операције, наводе обавештајци, вуче корене још из доба ирачко-иранског рата, када су припадници Револуционарне гарде у Сирији обучавани како да користе совјетске пројектиле, које им је поклонио тадашњи либијски лидер Моамер ел Гадафи.

Украјинска веза

У сложене односе Ирана и Израела, стицајем околности, укључили су се и Украјинци, који су израелским експертима омогућили да испитају оборене дронове.

Израелска делегација је посетила лабораторији украјинске војне обавештајне службе 22. фебруара, а показани су им остаци дронова "шахид 136", пројектили којим су неке од беспилотних летелица биле наоружане, као и пропелер дрона "муџахер 6" на којем пише да је произведен у фебруару 2022. године.

Амерички обавештајци, истовремено, наводе и да Москва дронове-самоубице "шахид 131" и "шахид 136", употребљава као јефтину замену за крстареће пројектиле, као и да дронове "моџахер 6" користи за извиђање и нападе пројектилима.

Као потврду те тврдње, Американци су употребили фотографије остатака дронова употребљених у нападима у Ираку прошлог септембра и у Украјини месец дана касније, наводећи да су компоненте пронађене у летелицама идентичне - осим руских ознака на једној од беспилотних летелица.

Осим Русије, Вашингтон и Лондон тврде да би, ускоро, велико тржиште за иранске дронове могла бити и Кина, која је наводно заинтересована за куповину чак 15.000 беспилотних летелица из Ирана.

Чекајући носач дронова

Командант иранске ратне морнарице, контраадмирал Алиреза Тангсири најавио је ће ускоро бити завршена изградња носача дронова "Шахид Махдави"

Нови ирански брод назван је "Шахид Махдави", по припаднику Револуционарне гарде, који је 1987. године погинуо у сукобу са Американцима.

Према иранској верзији догађаја, Махдави је био мучен пре него што је умро у америчком заробљеништву. Дан на који је погинуо, 8. октобар, касније, проглашен је Даном ратне морнарице Револуционарне гарде.

Када буде окончана модернизација, овај брод ће моћи да носи борбене хеликоптере и дронове, док су по ободима палубе већ постављени противавионски топови.

"Шахид Махдави" је дуг 240 метара, односно једнако као и турски "Анадолу" или јапански носачи авиона "Изумо" и "Кага".

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи