Читај ми!

Хјундаи продаје удео у фабрици у Алабами због искоришћавања деце

Јужнокорејски произвођач аутомобила "Хјундаи" саопштио је акционарима да ће се одрећи контролног удела у великој фабрици ауто делова у Алабами након што је Ројтерс прошле године објавио да у тој фабрици раде и деца од 12 година.

У писму које је акционарима упутио извршни директор Џехун Чанг, "Хјундаи" је саопштио да су их недавне ревизије 29 директних добављача широм Алабаме увериле да се посао обавља "у потпуности у складу са законима о раду малолетника".

Ревизије су почеле прошлог августа, након што је Ројтерс први пут известио о дечјем раду у фабрици. Ревизије је спровела спољна адвокатска фирма која је прегледала документа и извршила инспекције на лицу места.

"Хјундаи" је Ројтерсу доставио копију писма.

Компанија је рекла инвеститорима да спроводи опсежне корпоративне мере, укључујући програм обуке за добављаче делова који ће почети следећег месеца у сарадњи са Министарством рада САД, како би се спречила будућа кршења права деце.

То Министарство није одмах одговорило на захтев за коментар.

Обећање компаније акционарима долази након што је истрага Ројтерса из 2022. године показала да је неколико добављача велике фабрике аутомобила у Монтгомерију у Алабами користило малолетне раднике мигранте да праве делове за популарне аутомобиле и теренце произведене у САД.

Једна од фабрика у којима су деца радила, СМАРТ Алабама ЛЛЦ у Луверну директна је филијала "Хјундаија". Према финансијским извештајима "Хјундаија" из прошле године, произвођач аутомобила контролише 72 одсто удела у СМАРТ-у.

Чанг је написао да је "Хјундаи" у процесу продаје власничког удела у СМАРТ-у, али ће обезбедити да се сачувају економски важни послови у Луверну.

У писму се не наводи када ће трансакција бити завршена, нити се идентификује купац, нити у ком облику ће бити отуђење.

Од раних 2000-их, фабрика за производњу метала израђује делове шасије за стотине хиљада "Хјундаи" возила годишње.

Након прве Ројтерсове приче о дечијем раду у СМАРТ-у прошлог јула, чак 10 добављача "Хјундаија" у Алабами нашло се под истрагом државних или савезних власти због дечјег рада.

Инспекција је ушла у једну од фабрика прошлог августа и затекла неколико деце, због чега су изречене казне оператеру фабрике и трећој фирми која их је ангажовала.

"Употреба рада малолетника код добављача или било која операција је неприхватљива и ми смо посвећени томе да се то непоштовање никада више не понови", написао је Чанг у писму.

Према његовим речима, у вези са тим питањем постоји "нулта толеранција".

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи