Читај ми!

Пуцњи на инспектора Калдвела упозорење да Брисел и Лондон морају да реше статус Северне Ирске

Три године после изласка Уједињеног Краљевства из Европске уније, питање статуса Северне Ирске није решено. За Лондон и унионисте неприхватљив је останак Покрајине у европској царинској унији. За Даблин и републиканце неприхватљива је граница на Ирском острву. Институције су паралисане, а екстремисти постају све активнији.

У среду увече у градићу Ома у срцу Северне Ирске инспектор Џон Калдвел завршавао је тренинг са децом, млађом од петнаест година, на фудбалском терену локалне школе када су двојица нападача у њега испалила неколико хитаца.

Настала је паника међу децом, међу којом је био и инспекторов син, а у Северну Ирску вратила се зебња.

"Ухапсили смо тројицу мушкараца старости 38, 45 и 47 година у Оми и градићу Колајланд у вези са покушајем убиства Џона", саопштиo је само неколико сати касније шеф полиције Северне Ирске Сајмон Бурн.

Његов заменик Марк Мекјуан истиче да су "превасходни фокус истраге насилни републикански дисиденти, а пре свих група, која себе назива Новом Ирском републиканском армијом".

Џон Калдвел и даље је у критичном, мада стабилном стању.

Водио је истрагу против ирских дисидената, те је мотив напада прилично јасан.

Четврт века од бомбашког напада у Оми

Симболика је велика, јер је градић Ома место најубиственијег напада Ире током грађанског рата у Северној Ирској.

У августу 1998. године бомба је усмртила 29 и ранила преко 200 људи.

После деценија кампање грађана Оме, влада у Лондону је пре три недеље најавила истрагу о томе да ли је тај напад могао бити спречен.

"Ожиљци у граду Ома су и даље свежи, болни и вуку корене из времена насиља од пре 25 година, али и пре тога", наглашава посланик Социјалдемократске и лабуристичке странке Северне Ирске Данијел Мекросан.

Северна Ирска без владе

Да ли напад на инспектора Калдвела значи и почетак краја мира у Северној Ирској?

Та британска покрајина нема владу већ пет година. Унионисти, који су на изборима маја прошле године први пут изгубили већину, блокирају институције. Траже ревизију Протокола, којим је Северна Ирска остала у европској царинској унији после Брегзита.

"Неприхватљиво је да закони Европске уније буду наметнути Северној Ирској без икаквог демократског надзора и пристанка. Да ли ће ми премијер гарантовати да ће се позабавити овим фундаменталним уставним питањима и то не само кроз измене у Протоколу, већ и у законски обавезујућем споразуму са Бриселом?", пита у британском парламенту председник Демократске унионистичке партије Џефри Доналдсон.

Британски премијер Риши Сунак одговара да је "питање демократског дефицита је суштинско у преговорима, који су у току са Европском унијом".

"Колико је мој колега доследан, толико сам и ја", тврди Сунак.

Интензивни преговори

Тврди брегзитери се не би сложили. Оптужују премијера да се "продао" Бриселу.

Борис Џонсон позива Сунака да не одустаје од "преговарачког адута у рукаву" – нацрта закона, који би Лондону омогућио да "поцепа" трговински споразум са Европском унијом у случају да преговори, који су веома интензивни у последњих неколико недеља, поново запну.

"Добро напредујемо. Циљ је јасно на видику. Но, иако се преговори ближе крају, они нису окончани", сматра потпредседник Европске комисије Марош Шефчович.

Отворена граница услов за рад институција

За Даблин и републиканце у Северној Ирској црвена линија остаје отворена граница на Ирском острву.

"Ако питате предузећа и грађане у Северној Ирској, рећи ће вам да не желе граничне прелазе, да желе снажну привреду и оперативну владу. Институције морају да прораде", упозорава ирски министар за европску политику Питер Бурк.

Председница Шин Фејна Мери Лу Мекдоналд истиче да "сам Бог зна колико је влада потребна".

"Живимо у чистилишту, просто плутамо, што је, искрено речено, неприхватљиво", каже она.

Пуцњи у Оми подсећају све стране да је статус кво неодржив. Неуспех преговора са Бриселом могао би да стави тачку на четврт века мира у Северној Ирској.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи