Читај ми!

Фауда уживо, десет мртвих и 100 рањених у Наблусу

Са звучника џамија у Наблусу емитовани су позиви за почетак борбе против израелских снага, недуго пошто је у нападу Израелских одбрамбених снага убијено девет особа, укључујући лидере локалних одреда милитантног крила Исламског џихада. Бригада Ел Кудс потврдила да учествује у сукобима. Представници Хамаса упозорили да губе стрпљење.

Фауда уживо, десет мртвих и 100 рањених у Наблусу Фауда уживо, десет мртвих и 100 рањених у Наблусу

Експлозије и пуцњава одјекују Наблусом после позива локалних исламиста на сукобе са израелским снагама безбедности у чијој су акцији, дан раније, страдала четири припадника милитантног крила Исламског џихада, али и седамдесетдвогодишњи старац чија улога још није расветљена.

У сукобима је, према подацима локалних палестинских власти, до сада страдало десет особа, док је 100 рањено, што је изазвало талас незадовољства међу локалним Палестинцима и покренуло акције бригаде Ел Кудс – најмилитантнијег крила Исламског џихада.

Крхка стабилност у Наблусу распала се у парампарчад пошто су припадници израелских снага и агенти Шин бета опколили зграду у том граду у покушају да ухвате припаднике бригаде Ел Кудс, које сматрају одговорним за смрт наредника Ида Баруха, убијеног у терористичком нападу прошлог октобра.

Најмање двојица припадника ове палестинске милиције убијена су пошто су одбили да се предају израелским снагама, јављају медији у Тел Авиву.

Међу убијенима је и један од вођа Бригаде Балата, милитантне организације настале у избегличком кампу недалеко од Наблуса. Један од припаднике ове бригаде убијен је средином новембра, а његова сахрана, према устаљеној традицији, претворена је у полигон за ширење ратоборних порука и најаву новог таласа насиља.

Акцији Шин бета претходило је хапшење двојице Палестинаца за које Израелци тврде да су део ћелије која је планирала убиство овог наредника и још серију терористичких напада.

"Припадници покрета отпора у Појасу Газе прате ескалацију злодела која чини непријатељ на окупираној Западној обали и наше стрпљење је на измаку", рекао је портпарол војног крила Хамаса, Абу Убеида.

Убрзо затим палестински демонстранти изашли су на улице и запалили гуме недалеко од израелске границе.

Напад је осудио и палестински председник Махмуд Абаз, чији је утицај претходних година незнатан због силних проблема и суштинске пропасти америчког плана о решавању палестинског питања.

У сукобима на Западној обали, само прошле године убијено је око 170 људи, односно 150 Палестинаца и 20 Израелаца.

Тензије у Палестини, узроци у Ирану

У претходних месец дана, администрација Џозефа Бајдена је у регион упутила чак три висока званичника – државног секретара Ентонија Блинкена, шефа Централне обавештајне агенције Вилијaма Бeрнса и саветника за националну безбедност Џејка Саливена – у покушају да спусте тензије и поставе какве-такве основе за почетак смислених преговора.

У условима у којима је тешко и замислити померање односа између Израелаца и Палестинаца са најниже тачке у последњих двадесетак година, све очи упрте су у Хамас, чији су припадници испалили пројектил на кибуц Нахал Оз. Ракету је оборила израелска противваздушна одбрана, а одмах затим бомбама је уништена Хамасова база у Појасу Газе.

Пројектил који су испалили припадници Хамаса, као и неколико дронова који су виђени и често обарани изнад Израела, тврди Тел Авив, направљени су од компоненти произведених у Ирану, укључујући и беспилотну летелицу коју су изнад Сирије оборили Американци.

"Иран је постао светски значајан извозник наоружања и има контакте са најмање 50 држава о извозу оружја... Свет се мора ујединити и предузети хитне кораке како би зауставио Иран", рекао је израелски министар.

Оптужбама су се придружили и Американци, који су улогу Ирана описали као кључну у настојањима Русије да добије рат против Украјине, посебно због испорука неколико различитих типова беспилотних летелица које се користе против украјинских снага.

Тврдње Американаца подржали су и највиши званичници власти у Кијеву, укључујући председника Володимира Зеленског, али званична истрага о пореклу дронова-самоубица на ратишту још није окончана.

Путеви "дроге која покреће Џихад"

У серији сложених догађаја, палестинске власти су оптужиле Израел да преко граничних прелаза "пропушта" велике количнине различитих дрога с циљем да "уништи животе младих Палестинаца".

Полицијско одељење за борбу против наркотика, које такође води Хамас, у понедељак је на улазу у Појас Газе запленило 50.000 таблета фенетилина, скривеног у пошиљци робе која потиче из Израела.

Та дрога, смућкана средином шездесетих година прошлог века у Немачкој као лек против депресије и поремећаја спавања, на велика врата се вратила последњих година посебно на Блиском истоку, јер ствара осећај еуфорије, снаге и неустрашивости, због чега је користе бројне милиције.

"Израел преплављује наш регион дрогом, настојећи да уништи младе и увуче их у криминал", рекао је палестинским медијима званичник одељења за борбу против наркотика Анвар Зороб.

Израелци ове тврдње одбацују већ годинама, цитирајући извештаје међународних организација укључујући и Интерпол, који за производњу фенетилина оптужује Сирију, односно званичнике режима Башара ел Асада.

Фенетилин или каптагон, како га зову на Блиском истоку, "омиљена" је дрога припадника Исламске државе, која ју је давала својим борцима као додатни стимуланс. Произведена у импровизованим лабораторијама, ова дрога изазива снажну зависност.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи