Читај ми!

ЕУ увела нове санкције Ирану али засад, Револуционарна гарда - није терористичка организација

Европска унија је увела нови сет санкција Ирану због насилног сузбијања протеста који су избили прошлог септембра после смрти Махсе Амини. На листи санкционисаних су и 32 особе, међу којима су и два министра.

Министар културе Мохамед Мехди Есмаили и министар образовања Јусеф Нури стављени су на листу санкционисаних, између осталих. Њима су забрањена путовања и замрзнута им је имовина у ЕУ.

На црној листи се налази и неколико представника иранске Револуционарне гарде, укључујући заменика шефа Алија Фадавија, као и неколико регионалних тужилаца и директора затвора. 

На листи правних лица која су санкционисана по новом закону налази се и полицијски институт повезан са иранским агенцијама за спровођење закона.

ЕУ је увела санкције против укупно 196 појединаца и 33 правна лица, укључујући моралну полицију, шефове Револуционарне гарде и државне медије.

Прошлог септембра у Ирану су избили масовни протести после смрти Махсе Амини у полицијском притвору, коју је морална полиција ухапсила због непрописног ношења мараме.

Последњих месеци у ЕУ се разбуктала и дебата о Иранској револуционарној гарди - да ли је  терористичка организација или не.

Између осталих, Немачка и Холандија су се залагале да Револуционарна гарда буде проглашена - терористичком.

Ипак: 

"За сада немамо правну основу за то у ЕУ", рекла је немачка министарка иностраних послова Аналена Бербок.

Током састанка министара спољних послова, противници иранске владе протестовали су у Бриселу, тражећи, између осталог, оштрије санкције Иранској револуционарној гарди. 

Како преноси француска новинска агенција АФП, окупило се неколико хиљада људи.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи