Читај ми!

Талибани ће бивше војне базе претворити у специјалне економске зоне

Талибанска влада је најавила да ће неке бивше стране војне базе претворити у економске зоне. Авганистан се суочава са продубљеном економском и хуманитарном кризом од августа 2021. године, када су талибани поново преузели власт у земљи. 

Потпредседник владе у Авганистану Мула Абдул Гани Барадар рекао је да је донета одлука да Министарство индустрије и трговине постепено преузме контролу над преосталим војним базама страних снага како би се оне претвориле у специјалне економске зоне.

Гани Барадар је додао да ће пројекат почети у Кабулу и провинцији Балх на северу, али није говорио о детаљима пројекта.

"Талибани хитно морају да попуне касу како би боље владали и задржали неки легитимитет код куће", рекао је за Би-Би-Си Мухамед Фаизал Бин Абдул Рахман из Школе за међународне студије С. Рајаратнам у Сингапуру. 

Што је још важније, талибани морају да покажу своју посвећеност економском планирању. То укључује успостављање сигурних зона, у близини главног града, за потенцијалне стране инвеститоре, као што је Кина, и за оживљавање регионалне трговине са суседним земљама, објаснио је Рахман.

За Авганистан се каже да има изузетне природне ресурсе, укључујући природни гас, бакар и ретке минерале, чија се вредност процењује на око 935 милијарди долара. Али већина овог природног богатства је нетакнута за време деценијских ратова и сукоба.

У августу 2021. последњи амерички војник напустио је аеродром у Кабулу, окончавши двадесетогодишње америчко присуство у земљи и најдужи амерички рат. 

Откако су талибани преузели контролу, земља се нашла у веома тешкој економској ситуацији, са санкцијама наметнутим неколицини чланова владе, замрзнутим страним средствима авганистанске централне банке, док је међународна помоћ суспендована.

Талибани су почетком ове године објавили да планирају да потпишу уговор са кинеском компанијом за експлоатацију нафте на северу земље. Реч је о 25-годишњем уговору, којим Кина успоставља своје економско учешће у региону у оквиру пројекта Нови пут свиле, преноси Би-Би-Си

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи