Читај ми!

Гардијан: Разоткривен тим хакера који је утицао на резулате избора широм света

Тим израелских хакера који је у последњих 20 година утицао на резултате више од 30 избора широм света, користећи се хаковањем, саботажама, и аутоматизованим дезинформацијама на друштвеним мрежама, разоткривен је након темељне истраге, пише Гардијан.

Британски лист наводи да је тимом хакера руководио педесетогодишњи бивши оперативац израелских специјалних снага Тал Ханан.

Ханан и његов тим, који је користио кодни назив "Тим Хорхе", откривени су преко тајних снимака и докумената у која је Гардијан имао увид.

Новинарима, који су се представили као консултанти бизнисмена који жели да одложи изборе у једној афричкој земљи, Ханан је рекао да су његове услуге биле доступне обавештајним агенцијама, политичким кампањама и приватним компанијама које су желеле да тајно манипулишу јавним мњењем.

Навео је да су услуге његовог тима, које други описују као "црне операције", две деценије коришћене широм Африке, јужне и централне Америке, САД и Европе.

Софтвер који управља армијом лажних налога

Једна од кључних услуга ове групе хакера је софистицирани софтверски пакет, Аdvanced Impact Media Solutions (АИМС).

Софтвер наводно контролише армију хиљада лажних профила на Твитеру, Линкедину, Фејсбуку, Телеграму, Џимејлу, Инстаграму и Јутјубу. Неки аватари чак имају налоге Амазона са кредитним картицама, биткоин новчанике и Ербенби (Airbnb) налоге.

Током тајно снимљених састанака, који су се одвијали у периоду од шест месеци, Ханан и његов тим говорили су о томе како могу да прикупе обавештајне податке о политичким ривалима, укључујући коришћење техника хаковања за приступ Џимејл и Телеграм налозима.

На тим састанцима била су три новинара – Гур Мегидо (Маркер), Фредерик Метезо (Радио Франс) и Омер Бењакоб (Хаарец).

Конзорцијум новинара који је истраживао случај "Тима Хорхе" укључује новинаре из 30 медија, међу којима су француски Монд, немачки Шпигл и шпански Паис.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи