Читај ми!

Блиски сусрети нове врсте, надувавање рата балонима

Најезда неидентификованих летећих објеката над Сједињеним Америчким Државама, Кином и недавно изнад Уругваја додатно је подгрејала страсти међу политичарима у Вашингтону и Пекингу. Кина је Америку назвала "шпијунском империјом". Американци тврде да су балони који су претходних дана обарани изнад САД кинеске летелице намењене прикупљању обавештаних података. Уругвајци узрујани због непознате светлости која се појављивала на небу.

Блиски сусрети нове врсте, надувавање рата балонима Блиски сусрети нове врсте, надувавање рата балонима

Балони, још од Француске револуције нису привукли толику пажњу као у претходних недељу дана, када је серија неидетификованих летећих објеката, изазвала праву панику и оштре дипломатске активности у Вашингтону, Пекингу, али и Уругвају, Јапану и на Тајланду.

Непознати објекат оборен је почетком јануара изнад Русије, док су Американци упозорили да се НЛО појавио пошле седмице и изнад ирачког града Мосул. 

Амерички ловци оборили су у недељу после подне неидентификовани летећи објекат изнад језера Хјурон. Нешто раније, на сличан начин, страдали су слични "објекти" изнад Аљаске и Јужне Каролине.

Уругвајско ратно ваздухопловство истражује порекло "светала на небу" изнад северозапада државе, док Пекинг тврди да је у последњих годину дана десет амричких балона без објашњења улетело у ваздушни простор те државе. Последњи, изнад лучког града Ризао током викенда. НА појаву НЛО-а жалили су се и Јапанци и Тајланђани.

Шпијунске летелице или балони

Америчке оружане снаге, до сада, нису објавиле детаље о пореклу или намени летећих објеката који су оборени током викенда, али су аналитичари у тој држави ове акције повезали са дугогодишњим захтевима оружаних снага за додатним средствима за борбу против претњи које представљају овакви, неидентификовани летећи објекти.

"НЛО манија", уследила је пошто се над Сједињеним Државама појавио кинески балон, који је Вашингтон описао као "несумњиво шпијунски", док су Кинези летелицу класификовали као "метеоролошки балон који је услед промене ветра скренуо са планиране путање лета".

"Нартод у Америци заслужује много више одговора него што их имамо на располагању", рекао је конгресмен из Мичигена. Џек Бергман, недуго пошто је изнад језера Хјурон оборена још једна летелица непознатог порекла.

Додатну панику изазвала је одлука Федералне управе за ваздухопловство да наакратко затвори ваздушни простор изнад државе Мичиген, а слично упозорење издале су, истовремено, и канадске власти.

Упозорења су уследила после телефонског разговора председника САД Џозефа Бајдена и канадског премијера Џастина Тридоа у петак увече, после којег су из ваздухопловне базе "Елмендорф-Ричардсон" на Аљасци полетела два авиона Ф-22, који су пројектилима "AIM 9X" обориле летелицу.

Америчке авионе пратили су канадски борбени авиони Ф-18, а власти у Отави су најавиле да ће прикупити и анализирати остатке летелице.

Од тада, америчке и канадске власти нису објављивале додатне детаље о обореним летелицама, као ни о балону који је неколико дана раније оборен недалеко од обала Јужне Каролине.

Најезда америчких балона изнад Кине

Неидентификовани летећи објекат појавио се, током викенда и изнад Кине, након чега су власти у Пекингу објавиле да су овакве летелице у најмање десет наврата улетале у ваздушни простор те државе.

"САД су више од десет пута нелегално пуштале високолетеће балоне у кинески ваздушни простор. Кина је професионално излазила на крај са таквим упадима", саопштило је кинеско министарство спољних послова.

Портпарол тог министарства, Ванг Венбин је САД назвао "империјом шпијунаже", а реакцију Вашингтона назвао "паранојом и хистеријом" оја јасно показује "амерички слабост".

Пекинг је, одговарајући на оптужбе Вашингтона, оптужио САД да поседује најраширенију мрежу за шпијунажу и надгледање, као и да прислушкује телефонске разговоре и чита поруке немачких, француских, норвешких и холандских лидера.

Ванг је Американце оптужио да су шпијунску опрему поставили у готово 100 дипломтских представништава, те "украли" велику количину података везану за комуникацију моблиним телефонима.

Кина је, недавно, објавила податке према којима су америки шпијунски авиони, прошле године, недалеко од кинеског ваздушног простора обавили 657 летова, док су од почетка јануара у 64 наврата летели изнад Јужног кинеског мора.

Портпарол Беле куће, Џон Кирби је, одмах затим, демантовао да балони из САД лете изнад Кине.

Пекинг је, заузврат, одбацио оптужбе да су последње летелице оборене изнад САД кинеске, наводећи да су уништене на висинама много мањим од оних на којима иначе лете кинески балони.

"Испаљивање напредних пројектила на те летелице је као да гађате комарца топом", наводи кинески Глобај тајмс.

Мистертиозни балони су додатно напумпали ионако високе тензије између Пекинга и Вашингтона око рата у Украјини, Тајвана те нових америчких војних маневара у Јужном кинеском мору, у којима учествује и носач авиона "Нимиц".

И на крају, непозната светлост засјала је и на небу изнад Уругваја, после чега је ратно ваздухопловство те државе подигло авионе како би утврдили о чему је тачно реч. Тамошње власти се, од тада нису оглашавале о овом, непознатом летећем објекту.

Непознате летелице на небу пријављене су и изнад Тајланда и Јапана.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи