Читај ми!

Више од 4.800 деце трпело сексуално злостављање португалских свештеника

За више од седам деценија, најмање 4.815 деце биле су жртве сексуалног злостављања свештеника католичке цркве у Португлији, наводи се у извештају независне комисије.

Независни комитет за проучавање злостављања деце у католичкој цркви, који су основали бискупи у Португалији пре нешто више од годину дана, истраживао је документоване оптужбе од 1950. године па надаље, преноси Ројтерс.

''Желимо да одамо искрену почаст онима који су били жртве злостављања током свог детињства и усудили се да подигну глас'', рекао је шеф Комисије, дечји психијатар Педро Стрехт, истичући да су већина жртава мушкарци.

''Они су много више од статистике. Већина починилаца, односно 77 одсто њих, били су свештеници, а већина жртава мушкарци'', рекао је Стрехт и додао да су жртве пре свега злостављане у католичким школама, домовима свештеника, исповедаоницама и другим локацијама.

Раније је црква саопштила да је спремна да ''предузме одговарајуће мере".

Оптужбе о злостављању долазе од људи из различитих средина, из свих региона земље, као и од португалских држављана који живе у другим земљама Европе, Африке и Америке, наводи британска агенција.

Португалска комисија почела је са радом у јануару прошле године након што је извештај у Француској открио да је око 3.000 свештеника и верских службеника сексуално злостављало више од 200.000 деце.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи