Читај ми!

Оригами за Бајдена, Трампа и Пенса – трка за Белу кућу и афера “папири“

После петочасовног претреса, ФБИ је пронашао још један поверљиви документ у кући бившег потпредседника Сједињених Америчких Држава Мајка Пенса у Индијани. Његов правни тим претходно је обавестио Национални архив да је у кући пронађено 12 поверљивих докумената. У наредним данима очекује се и претрес Пенсове канцеларије у Вашингтону. Под истрагом због задржавања поверљивих папира у приватном поседу, већ су и актуелни председник Џозеф Бајден – и његов претходник Доналд Трамп. Сва тројица могући су кандидати на председничким изборима 2024. године.

"Хајде да завршимо посао, још много је пред нама!", дванест пута поновио је амерички председник Џозеф Бајден у традиционалном обраћању Конгресу о стању нације. Још један доказ да би, тумачи се, Бајден још један мандат у Белој кући.

"Бајден је, поред свега што је наводио, имајући у виду економске резултате и доношење различитих закона који су често донети уз двопартијску подршку и подршку републиканске странке, наглашавао да још нисмо завршили – имплицирајући да је то шири подухват који би требало да се настави тиме што ће се кандидовати", каже из Либека Милош Николић.

Пала подршка демократа

Бајден не стоји добро ни код чланова своје партије, нити код грађана. Према истраживању агенције АП, подршка демократа за други председнички мандат пала је на свега 37 одсто.

"Проценат подршке посебно пада код млађих од 45 година. Главне замерке су године. Бајден је ипак ближи томе да се кандидује ", сматра Николић.

Шансе му, како се оцењује, умањују оптужбе да је противзаконито задржао десетине поверљивих докумената, још из доба када је био сенатор и потпредседник.

За Бајденове папире, откривене 2. новембра, уочи међуизбора, а  јавност је сазнала тек 9. јануара. После укупно четири претраге, започета је истрага. Подигнута је на виши ниво именовањем Роберта Хура за специјалног истражитеља. 

Доцент на Факултету политичких наука Милан Крстић каже да постоје спекулације да политика утиче на динамику овог истражног процеса.

"Кад је откривено нису одмах обавештени медији и јавност. У овом периоду имамо и интензивније извештавање што се тумачи као притисак на Бајдена како се не би кандидовао", наводи Крстић. 

И Трамп и Пенс под истрагом

Бајденов противкандидат 2020. и могући такмац 2024. године, Доналд Трамп се од прошлог лета суочава са истом истрагом.

Сјајан у улози жртве, по оцени аналитичара, Трамп је августовски претрес виле на Флориди, када је ФБИ открио стотине поверљивих докумената, искористио да укаже на политички прогон.

Сада републиканци показују прстом на актуелног председника. А онда се афера "папири", проширила на још једног републиканца Мајка Пенса, Трамповог потпредседника.

"Дуг пут до доказивања" 

И Пенс је наговештавао партијску кандидатуру за председничке изборе.

"То је индикатор да нисте педантни у вођењу државних послова, а може да буде и за то да сте спремни да злоупотребите државне послове за приватне разлоге", наводи доцент на Факултету политичких наука Милан Крстић.

Према његовим речима, међутим, дуг је пут до доказивања.

"Индикативно је да је Бајден био критичан према Трампу када се открило да је непажљиво руковао документима. У том смислу, Бајдена би проналазак оваквих докумената могао да кошта политички, али и да покаже неку врсту хипокризије у његовом деловању", каже Крстић.

И док се код републиканаца јавља читав низ звучних имена, могућих председничких кандидата – од самог Трампа или његове узданице дипломате Ники Хејли до гувернера Флориде Рона де Сантиса, демократе имају проблем.

Они који сматрају да није згодно да председник заврши мандат са 86 година, процењује се, фаворите би могли да открију тек до краја године. Ипак је последњи пут, од трке за реизбор, одустао још демократа демократа Линдон Џонсон, пре више од пола века.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи