Читај ми!

Размере сиријске катастрофе готово немогуће сагледати

На северозападу Сирије страдало је више од 3.000 људи, а процењује се да је под рушевинама и даље око 10.000 Сиријаца. Помоћ је почела да стиже од Уједињених нација, Црвеног крста и Светске здравствене организације, уз апел, "још много је хитно, неопходно". За земљу разорену грађанским ратом, природна катастрофа је, како се оцењује, кап која прелива чашу.

Алепо је град страдалник. Његови становници на северо-западу Сирије навикли на ратне рушевине, сада су у трци са временом да из шута спасу преживеле после земљотреса.

"Ово је наша зграда, после првог јаког удара, успели смо да побегнемо са децом, а чим смо изашли, видели смо је како се руши пред нашим очима, вертикално", прича Масуд Дуба, становник Алепа.

У 12. години грађанског рата, према извештајима хуманитарних организација, и дан пре разорних потреса, за 15 милиона Сиријаца била је потребна хуманитарна помоћ. Размере сиријске катастрофе сада је готово немогуће сагледати.

"Били смо на првој линији фронта, ракете су падале овде и упркос свему томе, нисмо напустили Алепо. Искрено, сада се плашим", поручује Дуба. 

Помоћ само из неколико арапских земаља 

У Турску је тимове послало 65 влада, Сирија се, чини се, са трагедијом носи сама. Помоћ стиже од свега неколико арапских земаља.

И док званични Дамаск, под санкцијама Запада, исказује спремност да сарађује са сваком државом која понуди склоништа, храну, медикаменте, из Вашингтона порука - "у Турској, партнер нам је влада, у Сирији невладине организације".

Немачка ће издвојити 26 милиона евра, Битанија додатна три милиона фунти помоћи. Контролу над северном Сиријом деле влада, Курди и друге побуњеничке групе. Отворен је само један од 20 граничних прелаза на сиријско-турској граници. 

"Путеви према Турској су оштећени и ти прелази су према овом делу који контролишу опозиционе снаге. С друге стране смо чули гласове са запада да ће се због санкција избегавати свака врста контакта која би укључивала на неки начин власт Башара ел Асада. Оно што знамо је да је време важан фактор и да је помоћ неопходна у овим првим тренуцима. Наравно да ће бити важна и касније, али те помоћи сада нема", упозорава Момир Турудић, уредник у недељнику Време. 

Пут спаса за четири милиона Сиријаца 

Помоћ стиже од Уједињених нација. Четвртог дана од земљотреса, у Сирију је преко прелаза Баб ел Хава ушао конвој шест камиона хуманитарне помоћи, како кажу, путем спаса за четири милиона Сиријаца. 

"Још помоћи је на путу, али много више је потребно. Људе морамо да ставимо на прво место", истиче Антионио Гутерес, генерални секретар Уједињених нација.

СЗО шаље лекаре и медицинска средства. Међународна федерација Црвеног крста већ је на рачуне Турског и Сиријског полумесеца уплатила три милиона швајцарских франака за акутно збрињавање - 60 одсто Турској, 40 одсто Сирији. 

"Расписан је позив за прикупљање у износу од 200 милиона швајцарских франака. То се скупља новац од познатих донатора и он ће бити у каснијим фазама подељен 120 милиона Турској и 80 милиона Сирији. То је врло важно да је Међународни покрет црвеног крста, међународне федерације, тај хуманитарни свет, ипак искорачио изнад политике", оцењује проф. Драган Радовановић, председник Црвеног крста Србије.

Међу онима који су побегли од рата, много је лекара, па је питање колико сиријски здравствени систем може да издржи. Без крова над главом сада је десетине хиљада људи на северозападу Сирије. Многи ће се, уверени су познаваоци, придружити милионима сиријских избеглица.

"Слике стижу о транспорту погинулих у Турској назад у Сирију који су били избеглице у Турској, које њихови рођаци транспортују назад у земљу да их сахране. И већ неколико месеци тај талас сиријских избеглица из Турске и осталих избеглица које су у Турској се повећава, што се види у овој нашој рути преко Балкана овако нешто сигурно ће тај талас појачати", наводи Турудић.

Преживели, уточиште, за сада, налазе код рођака, комшија или на улици, при температурама око нуле. Без воде, хране, горива и струје, упозорава Светска здравствена организација, многи животи тек могу бити угрожени.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи