Кина: Бајденове изјаве о Сију неодговорне, крше дипломатске протоколе

Портпаролка кинеског министарства спољних послова Мао Нинг изјавила је данас да је изјава америчког председника Џозефа Бајдена да се кинески лидер Си Ђинпинг "суочава са огромним проблемима", неодговорна и да крши основне дипломатске протоколе.

''Чврсто се противимо таквим изјавама и осуђујемо их'', рекла је Мао Нинг, преноси Блумберг.

Министарство одбране Кине засебно је саопштило да одбија да учествује у разговорима са САД око наводног шпијунског балона, јер ''употреба силе крши међународну праксу и представља лош преседан''.

Портпарол тог министарства Тан Кефеи оценио је да обарање цивилног балона било ''неодговорно'' и да ''САД нису створиле одговарајућу атмосферу за дијалог''.

Пентагон је раније саопштио да је Кина одбила покушаје САД да се поведе разговор између највиших званичника одбране две земље, преноси Блумберг.

Амерички председник Џозеф Бајден је раније изјавио да ниједан светски лидер не би желео да се замени са кинеским председником, а у засебном интервјуу рекао да Си ''има огромне проблеме''.

Бајден је рекао да Си има велики потенцијал, али да Кина има економију која не функционише баш добро.

Државни секретар за безбедност САД Ентони Блинкен оценио је да је појава балона на небу изнад САД део вишегодишњег, глобалног програма надзора који води Пекинг.

Мао је рекла да није упозната са детаљима Блинкенове изјаве.

''Мислим да би ово могло бити део информационог рата који САД воде против Кине. Међународна заједница јасно зна ко је шпијунска и надзорна империја број 1'', рекла је Мао, и поновила да је балон који је оборен био цивилна метеоролошка летелица.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи